Стрес при мопса - признаци и причини

Стрес при мопса - признаци и причини
Снимка: pixabay.com
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Стресът това са промените в организма на психологическо или физиологично ниво в отговор на влиянието на околната среда. Тази реакция може да бъде краткосрочна или дългосрочна. И ако краткотрайният стрес не представлява значителна опасност за организма, то продължителния значително намалява имунитета и увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови, стомашно-чревни и други заболявания. Ето защо стресът при мопса трябва да се избягва, което е важно не само за хората, но и за животните.

Симптоми на стрес при породата мопс

Интересен факт е, че често промените в поведението на любимеца могат да са свързани със стреса. Питомецът ви може, както да бъде хиперактивен, така и летаргичен, ако е подложен на различни стресови фактори.

Така например може да започне да ходи до тоалетна на забранените места, да скимти силно, да гризе различни вещи в дома или дори да стане агресивно куче. По този начин мопсът се опитва да се справи със стреса, като вие не трябва да го наказвате, а да разберете причина за този стрес и кой фактор го провокира.

Заедно с промените в поведението на кучето, може да забележите и че кучето ви има намален апетит или дори отказва изцяло да се храни, не иска да общува с вас и игнорира вашите команди. Освен това, може да се наблюдава загуба на теглото, апатия при кучето, намаляване на общия тонус и други.

Симптоматиката на краткосрочния стрес обикновено изчезва бързо, докато продължителното нервното напрежение оставя своя отпечатък върху поведението и самочувствието на мопса в дългосрочен план.

Причини за стреса при мопса

Мопс
Снимка: pixabay.com

Невъзможно е да се определи причината за стреса при всички породи едновременно. Ситуацията е много индивидуална и всяко куче възприема различно факторите на околната среда, а също така има различна стресоустойчивост. Едни породи кучета могат да се боят силно от пътуванията, докато другите могат съвсем спокойно да се отнасят към пътешествията, но пък да преживяват тежко дългата раздяла със стопанина си.

Сред най-честите причини за нервен стрес при мопса, а и при другите породи като цяло са такива фактори, като самотата, шумно тържество, преглед при ветеринар и други. Физическите фактори (промяна на диетата на кучетата, условията и други) също могат да доведат до стрес, но това се случва доста по-рядко.

Важно е да помните това, че каквато и да е причината за стреса при мопса (физическа или емоционална), то нервното напрежение винаги оказва негативно влияние на организма, което може да доведе съответно до отключването на заболявания при мопса.

Към най-честите причини за краткосрочен стрес при мопса са следните фактори:

- Транспорт на кучето (например до ветеринарна клиника);

- Преглед от ветеринарен лекар;

- Къпане на мопса или подстригване на кучето;

- Шумно тържество с много непознати за кучето гости;

- Сборичкване с други кучета;

- Силен шум: фойерверки, гръм и др.

Ако обаче гореизброените фактори се повтарят постоянно, тогава може да се стигне до развитието на хроничен стрес. За това може да способства и дългата раздяла или дори смяната на стопанина. Сред възможните фактори е и появата на нови членове в семейството, тоест най-общо ако факторите носят дългосрочен характер.

Мопсът може да се стресира по много причини

Профилактика и лечение на стреса при мопса

Основният начин за борба със стреса при мопса е отстраняването на фактора, който го е предизвикал. Ако пък той е провокиран от смяната на стопанина, тогава единственият начин да помогнете на кучето да се справи със стреса, са вниманието и грижата. Старайте се да прекарвате повече време с любимеца си, купувайте му различни играчки, често го водете на разходки и не забравяйте за балансираното хранене на мопса.

За да намалите натоварването на нервната система и степента на въздействие на стреса, може да си попълните домашната аптечка със специални средства (например Мексидол Вет). Ако кучето ви е прекалено впечатлително, тогава могат да се предпишат и успокояващи средства, като те трябва да ви бъдат назначени от ветеринаря, а не вие сами да ги избирате.

Пазете своите четириноги приятели и се грижете добре за тях. Ако забележите, че поведението на мопса се променя и се държи по различен начин, тогава трябва да се обърнете към специалист, който да прегледа обстойно животното.

И не забравяйте, че и кучетата имат чувства и също могат да са подложени на стрес, затова ги обгрижвайте с много внимание и любов!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати