Породи кучета, подходящи за водачи на незрящи хора

Породи кучета водачи за слепи хора

По данни на Световната здравна организация в света живеят близо 40 милиона незрящи хора. Както и всеки друг човек на планетата и те се нуждаят от самостоятелност. А тя може спокойно да бъда осигурена от присъствието на специално обучено куче.

Кучетата-водачи на хора със слепота са специално тренирани и обучени. Те подпомагат живота на хората, позволяват им да се разхождат и да пътуват, да бъдат самостоятелни по начин, който преди това не е бил възможен. Много по-лесна е и социализацията и общуването с други хора.

Ето най-добрите породи кучета-водачи:

ЛАБРАДОР

Лабрадорът е може би най-добрата порода за тази работа. Те са изключително умни и дружелюбни кучета, отворени към света и непознатото. С тях човек може да открие много нови места и преживявания. Много социални са, така че срещите с други хора и кучета няма да са проблем.

Лабрадорът е и много лоялно куче и винаги може да се разчита, че ще е наблиза, за да помогне. Единственият недостатък е, че не притежава защитният инстинкт на други кучета и това може да е проблем. Те се отнасят еднакво дружелюбно към всички. А това може да ги разсее от работата, която вършат.

ГОЛДЪН РЕТРИВЪР

Голдън ретривър

Също като Лабрадорът и тази порода се характеризира с висока интелигентност. Те са лесни за обучение и могат да изпълняват множество различни команди и задачи. Склонни са към подчинение като в същото време обичат да се забавляват. С тях може да играете и да се забавлявате.

Те са адаптивни кучета. Независимо от обучението си, те много бързо се нагаждат към човека, с когото живеят и адаптират стила си към този на човека.

НЕМСКА ОВЧАРКА

Немската овчарка е първата порода, използвана за куче-водач за незрящи хора. Поради размерите, интелигентността и лоялността им, те били доста разпространени и лесни за дресировка кучета. Изключително лесно се адаптират и могат да преценяват различни ситуации и да вземат решения за тях. Причината, поради която обаче те отстъпват първите места на лабрадора и Голдън ритривъра е, че изисква по-уверен и сигурен в себе си собственик.

ЛАБРАДУДЪЛ

Лабрадудъл
Снимка: pixabay.com

Тази порода е получена от кръстоската между лабрадор и пудел. Те са изключително сладки и съчетават най-доброто от двете породи. Високо интелигентни и лесно приспособими, тези кучета обичат да общуват и са лесни за дресировка.

ГОЛДАДОР

Още една кръстоска, но този път между лабрадор и Голдън ритривър. В момента тази порода е една от най-разпространените при кучетата-водачи. Съчетава най-доброто от двете породи и е една от най-успешните кръстоски по отношение на обслужването на слепи хора.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати