Коронавирус при животните - какво трябва да знаем

Коронавирус при животните - какво трябва да знаем

Пандемията от коронавирус по света продължава да бъде актуална с нарастващия брой заразени и все по-големия брой засегнати държави.

И докато мислим за собственото си здраве и как да се справим с болестта, едва ли често си задаваме въпроса може ли домашният ни любимец да се разболее от коронавирус?

Макар и заразата да не ни е напълно позната към този момент, ето какво знаем:

Към този момент случаите на заразени с коронавирус домашни любимци в световен мащаб е много малък. Също така не се наблюдава заразяване на хора чрез домашните им любимци.

Един от първите случаи на заразено с вируса животно беше именно в Съединените щати. В зоопарк в Ню Йорк беше установен тигър, който е болен от вируса. Смята се, че той е заразен след контакт с един от служителите в парка, който е бил болен.

Ветеринарите познават доста различни коронавируси. Други щамове на вируса са чести причинители на болести при домашните животни. Поради тази причина голяма част от домашните кучета са ваксинирани срещу един от тези щамове още като малки.

За съжаление обаче това не помага в случая с този коронавирус. Добрата новина е, че както при хората, така и при животните могат да бъдат извършени тестове за коронавирус, макар и това да не е приоритет на властите.

Коронавирусът и домашните любимци

Друг важен аспект, на който трябва да обърнем внимание е предпазването на нашите любимци от самите нас, в случай че ние се заразим с вируса.

Стопаните, болни от коронавирус, не трябва да влизат в контакт с животните си. Точно каквито са и изискванията за ограничаване на болестта при хората.

И макар доказаните случаи на заразени с коронавирус домашни любимци да са на пръв поглед пренебрежително малко, всички предпазни мерки за коронавируса са важни, докато човечеството намери начин да се справя с болестта.

Затова - когато е възможно, нека грижите за вашето куче по време на коронавируса да преминат в ръцете на друг член от семейството, ако имате дори най-малко съмнение, че сте заразен. Това важи и за всички останали домашни любимци разбира се.

Разбира се, галенето, гушкането, целуването и споделянето на храна също не са препоръчителни в този случай. Но най-важният съвет остава спазването на сериозна хигиена, като основа за това е постоянното миене на ръцете.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати