Обучение и дресировка на Шотландска овчарка (Коли)

Обучение на Шотландска овчарка
Бутилка за пиене на вода за кучета-42%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Породата шотландска овчарка или по-известни като Коли, e много доброжелателна и любвеобилна. Тези питомци всячески ще се опитват да угодят на стопанина си и са му много верни приятели. Уравновесеният им характер е още един плюс, а освен това тази порода не е много придирчива в отглеждането си.

Характер на Шотландска овчарка

За да порасне питомецът ви умен и съобразителен, вие трябва да го възпитавате грамотно и систематически. Това куче може да се каже, че живее живота на стопанина си и иска всячески да му подари радост, но за да се случи това, вие трябва да му бъдете добър пример. Така например, ако малкото кученце е много нервно и непредсказуемо, тогава вероятно вие се отнасяте така и то взема пример от вас.

Дресировка на Шотландска овчарка (Коли)

Обучението на шотландската овчарка трябва да се базира на строгост, а не на викове и физическа сила. Можете да поощрявате любимеца си по различен начин - с ласка, с игра, с любимото кучешко лакомство. Именно това е първото и най-важно правило, което всеки стопанин трябва да усвои и да запомни. Важно е да се отнасяте добре с кучето, но и да установите необходимата йерархия, както и да определите домашните правила и да приучите любимеца си към ежедневните грижи за колито. И въпреки, че породата Коли е много послушна, съобразителна и умна, ако не я възпитавате правилно и постоянно, то кучето ви винаги ще се опитва да бъде центъра на вниманието, дори с цената да прави палави постъпки.

Като за начало трябва да научите питомеца си да запомни своето име и да отвръща на него. Това се прави много лесно в ежедневното общуване с животното, когато го викате да се храни, да играе или просто си говорите с него. Постарайте се да идва на всяко ваше повикване, като за награда можете да го галите, да го хвалите или да го почерпите с любимото лакомство.

Основни правила при дресирането на Шотландска овчарка (Коли)

- колкото по-рано се заемете с дресировката и обучението на шотландска овчарка, то толкова по-бързо ще видите и първите резултати. Желателно е да започнете с това, когато кученцето е на 2-3 месеца;

- запомнете, че любимецът ви може да се съсредоточи на нещо за не повече от 15-20 минути, като след това трябва да му дадете време за почивка. Ако времето навън е много топло, то тогава можете да съкратите урока, а зимата напротив - да увеличите заниманията;

Дресировка на Коли

- тези чувствителни кучета не понасят лошото и жестоко отношение. Именно затова при занятията ви използвайте само поощренията и сладките лакомства, които ще ви помогнат по-бързо да обучите кучето си. Дръжте в ръката си любимото му угощение, което той ще следва, а след това му обяснете и покажете, какво се изисква от него.

Възпитавайте редовно шотландската овчарка, за да може кучето ви да усвои основни кучешки команди като "Ела", "Легни", "Седни", Не може" и други до 4 месеца. След 5-6 месец можете да преминете и към обучението на по-сложни команди, но не забравяйте да си припомняте вече наученото. Ако сте решили да обучавате породата Коли на циркови и спортни дресури, тогава можете да започнете с тази задача към 12-я месец, когато кучето вече има укрепени кости и развити мускули на таза.

При дресировката на Коли винаги следвайте своите изисквания и не се отказвайте от това. Всеки урок трябва да се отработва 3-4 пъти, като за всяка правилно изпълнена команда давайте малка награда на кучето ви. Обучението и дресировката трябва да носят удоволствие, както на вас, така и на вашето куче. Именно затова не бива да го дресирате, ако сте в лошо настроение, тъй като кучето ви ще усети това. Една от особеностите на породата е това, че те могат да се нарекат универсални кучета, тъй като за тях са подходящи всякакви курсове - общи, циркови, спортни дисциплини, охрана, участие в конкурси и други.

Те лесно усвояват новия материал и имат много уравновесен характер, а също така могат да бъдат отглеждани дори и в апартамент. Породата шотландска овчарка е много умна и съобразителна, но за да покаже способностите си това куче, вие трябва да ги обучавате и дресирате от най-ранна възраст.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати