Признаци за дефицит на фибри при кучето

Признаци за дефицит на фибри при кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета-42%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Здравето на кучето ви зависи от много фактори, като правилното хранене на кучето има голямо значение за това, както и активния начин на живот. За съжаление не всички стопани се замислят за това и понякога хранят питомеца си само със суха храна, което не е правилно.

В ежедневното им меню на кучето задължително трябва да присъстват не само витамините и минералите, но и фибрите, които спомагат за храносмилането. За да ги добавите в рациона на любимеца ви, той трябва да приема достатъчно плодове и зеленчуци, а не да го храните само с месо или суха храна.

Видове фибри:

- Разтворима;

- Неразтворима.

Ако трябва да сме по-конкретни, то първите са разтворими във водата, а вторите - не. Именно затова всеки вид фибри е важен за кучето и си има своите предимства.

Ползи от фибрите за кучето

1. Нормализирането на изхожданията - спомагат да се предотврати възможността от диария или запек при кучетата;

2. Профилактика на рака - благоприятните бактерии в червата на кучето разграждат фибрите, генерирайки специални „късоверижни мастни киселини“, които спомагат за регенерирането на стените на дебелото черво и предотвратяването на рак;

3. Спомагат за намаляването на теглото - поглъщат водата, като така се увеличава нейния обем. Пълният стомах сигнализира на кучето, че чувството за глад е удовлетворено и го кара да спре да се храни. Така домашния любимец усеща по-бързо чувство на ситост и приема съответно по-малко калории дневно;

4. Ако кучето има диабет - удържайки вода в червата, фибрите са като един вид бариера, която помага да се забави поглъщането на хранителните вещества. Освен това, благодарение на тях, стомаха остава пълен по-дълго време. Именно затова фибрите за кучето са ефективно средство при регулирането на спадането и покачването на кръвната захар, които са свързани със заболяването диабет;

Признаци за дефицит на фибри при кучето
Снимка: Mirko Sajkov Pixabay

5. Помагат при възпаление на аналните жлези - както знаете, фибрите абсорбират водата, като по този начин увеличават количеството на изпражненията на кучето. Те от своя страна спомагат в процеса на дефекацията и по-точно оказват натиск върху аналните синуси, допринасяйки за естественото освобождаване на секрета, който се е натрупал в запушените жлези.

Признаци за дефицит на фибри при кучето:

- Запек или диария при кучето;

- Рязко покачване или спадане на кръвната захар;

- Бързо огладняване след хранене;

- Кучето напълнява;

- Висок холестерол и кръвно налягане.

И въпреки че фибрите не се смятат за задължителни в храненето на кучето, те спомагат да се справите с редица здравословни проблеми. Именно затова е добре да им купувате и суха храна, която е богата на фири (4-6%). От друга страна обаче, не бива да им купувате кучешка храна, където този процент е повече от десет.

Но най-важното нещо е преди да добавите фибри в дневното меню на питомците си, да се посъветвате с ветеринар, тъй като кучето ви може да има индивидуална непоносимост, а именно при активната фаза на възпалителните заболявания на хранопровода и стомаха. Грижете се добре за вашия питомец, защото само така вашето куче ще е не само здраво, но и щастливо.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати