Признаци за витаминен и минерален дефицит при кучето

куче с авитаминоза при лекар

И кучетата могат да страдат от авитаминоза, като това заболяване се развива вследствие на неправилното хранене и недостиг на витамини. Постоянният дефицит води до редица здравословни проблеми, като в това число и отключването на различни заболявания. Често обаче стопаните не обръщат внимание на това, което е много погрешно, защото ако авитаминозата при кучето продължи много дълго време, тогава може да доведе и до смърт на питомеца.

Какво представлява авитаминоза при кучетата?

Разбира се, че дори и да храните правилно кучето си и да следите то да консумира здравословни храни, то пак можете да се сблъскате на малък дефицит на някой витамин. Важно е обаче да се разграничат двете състояния, тъй като при авитаминоза при кучето говорим за пълното отсъствие на всякакви полезни вещества и минерали в менюто на животното. Дори опитните ветеринари понякога могат да объркат симптомите на заболяванията хиповитаминоза или полиавитаминоза. Ето каква е разликата между тези състояния:

- авитаминоза - заболяването се развива, поради пълното отсъствие на витамини и минерали в храната на кучето;

- полиавитаминоза - болест, при която на животното не му стигат няколко видове витамини, но другите в организма му са достатъчно;

- хиповитаминоза - неразположение, което означава недостиг на витамини в диетата на кучето.

Причини за развитието на авитаминоза при кучетата

В повечето случаи това състояние се развива на фона на други заболявания или състояния. Ветеринарите идентифицират редица най-чести причини за витаминен и минерален дефицит при кучетата:

- стомашно-чревни заболявания при кучето;

- хелминтна инвазия;

- инфекциозни заболявания, изискващи висок имунитет;

- периодът на бременността при кучето и след раждането;

куче с минерален дефицит

- след лечение с антибиотици при кучето;

Признаци на витаминен и минерален дефицит:

Първото нещо, което трябва да ви накара да се замислите дали храните правилно кучето си, е неговото самочувствие и поведение. Вие най-добре познавате любимеца си и със сигурност ще можете да забележите, ако нещо не е наред. Едни от най-честите признаци са апатия, нездрав външен вид, проблеми с козината и зъбите. Разбира се, че това е доста общо и всичко зависи от това какъв витаминен и минерален дефицит има кучето ви.

1. Дефицит на витамин А

Кучето става неподвижно и много раздразнително. При малките кученца може много да се забави покачването на теглото и ръста. Отличителен признак е и силната жажда при кучето, като заедно с това отказва да се храни. При по-сериозни стадии и дефицит на витамин А се развиват проблеми със зрението, стомашно-чревния тракт, дихателната система.

2. Дефицит на витамините от група В

Характерно тук е много голямата загуба на теглото, като за месец кучето може да загуби дори 2-3 килограма. На по-късен етап са възможни и проблеми със зрението при кучето. Освен това кучето може да стане сънливо, малко подвижно и да се наблюдава апатия. Както и повечето дефицити на витамини, така и тук е характерно забавянето на растежа при малките кученца.

Недостигът на витамин В6 е едно от най-опасните състояния, тъй като могат да възникнат дори внезапни конвулсии, защото се нарушава работата на нервната система. След припадъка кучето изглежда слабо и неориентирано в пространството. При недостига на витамин В12 отново се наблюдава бързо отслабване при кучето. Нарушава се и работата на храносмилателната система, затова е възможно кучето да има диария или запек. В напреднали случаи е възможно развитието на анемия при кучето.

3. Дефицит на витамин С

Този витамин е много важен за жизнената дейност на вътрешните органи на кучето. Недостигът на аскорбинова киселина се характеризира със слабост, сънливост и неподвижност, а лигавиците се зачервяват. Един от най-сигурните признаци на заболяването са кървящите венци.

4. Дефицит на витамин D

Появата на такъв дефицит на витамини е свързана с липса на калций и фосфор. Характеризира се с необичайна за заболяването симптоматика:

болно куче с липса на витамини
Снимка: Mirko Sajkov Pixabay

- повишен апетит;

- нарушения на храносмилателната система;

- възможни са спазми;

- деформация на костната структура.

5. Дефицит на витамин E

Конкретни симтоми при дефицита на витамин Е не се наблюдават. Едва в напреднал стадий на заболяването се развива по-ясна симптоматика, като е възможно да се стигне дори до пълна парализа, нарушена функция на репродуктивната система и дори може да доведе до пълно безплодие при кучето.

6. Дефицит на витамин K

Основният симптом е повишена предразположеност към кръвоизливи (хеморагична диатеза). Всяко нараняване на любимеца може да доведе до загуба на голямо количество кръв и сериозни последици за здравето му.

Лечение на витаминен и минерален дефицит при кучето

Терапията се състои в приемане на определени витамини, минерали или витаминни комплекси. Ветеринарен лекар трябва да избере лекарството, а самолечението може да доведе до непредвидени последици. Обикновено специалистите предписват лекарства под формата на таблетки, прахове или инжекции. В началните етапи лекарят може да се ограничи до даването на препоръки и съвети относно промяната на диетата на кучето. Най-добрият естествен източник на витамини и минерали са яйцата, месо, риба, зеленчуците, млечните продукти.

Последици при отсъствие на лечение

Ако не се предприеме лечение и промяна на диетата на вашето куче, тогава може да се стигне до много сериозни последици:

- промяна в структурата на костите;

- пареза на задните крайници, увреждане;

- чернодробна недостатъчност при кучето;

- външни и вътрешни кръвоизливи;

- анемия;

- нарушения на нервната система;

- слепота при кучето.

Профилактиката е много важна стъпки при правилната грижа за здравето на кучето ви. Важно е грамотно да съставяте менюто и да предложите на питомеца си балансирано и здравословно хранене. В случай, че забележите някаква промяна в поведението и самочувствието на кучето ви, трябва веднага да се обърнете към специалист, който да прегледа кучето и да ви предпише съответно лечение спрямо състоянието на любимеца.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати