miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Обучение и дресура на пекинез

Обучение и дресура на пекинез

Пекинез
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Породата пекинез е много популярна не само заради милия си и сладък вид, но и поради добродушния им и игрив характер. Те са като истински малки пухести топчици, които се разбират прекрасно с децата и имат много любвеобилен темперамент. Отличават се и с инатестия си нрав, но въпреки всичко имат много почитатели сред любителите на кучетата.

Описание, външен вид и стандарти на породата

Визитна картичка на породата е сплеснатата им муцунка, големите очи и глава, която е несъразмерна с тялото. Размерите им са доста компактни и на тегло женските достигат до 4-6 килограма, докато мъжките - 3-5 кг.

Съществуват различни стандарти на породата - руски, английски, американски, както и много други. Международният и общоприет е английския. Поради факта, че породата пекинез е получила доста широко разпространение, далеч не всички се придържат към тези стандарти. Ако обаче държите да водите кучето си на конкурси, тогава трябва да ги спазвате, като едни от основните са - опашката на кучето трябва да се разполага високо, пълно прилягайки към гърба и да е леко наклонена на едната страна.

Характер на пекинеза

Тези животни са доста флегматични и инатести кучета понякога, но при това спокойни и доста дружелюбни. Предпочитат тишината и не са много активни. Понякога са мързеливи кучета. Питомците също така могат понякога да са доста капризни и своенравни, но това може да се каже, че е техния чар. Лесно намират общ език с хората и другите животни. Малките пекинези са много активни и обичат да играят, като често могат да правят и доста пакости. Ако имате гости, тези кученца никога няма да бъдат агресивни, тъй като са доста дружелюбни към всеки човек.

Обучение и дресировка на пекинез

При дресирането на пекинез можете да имате известни трудности, поради факта че те може да са понякога доста инатести. Именно затова е важно да сте особено търпеливи и да не се отказвате при неуспехите. Като положителен момент можем да добавим това, че при обучение на пекинез не са ви необходими някакви специални площадки, а можете да правите това дори в дома си.

Обучение и дресура на пекинез

Тези кучета не разполагат с достатъчна физическа сила и не са много съобразителни, но въпреки това с желание от ваша страна могат да бъдат обучени на едни от основните команди. Главното правило при обучението им е да не изисквате от тях повече, отколкото могат да направят.

Основни правила при дресировката и обучението на пекинеза

1. Занятията трябва да са спонтанни и не се налага да имате точно определен график, както при някои породи. Тренировките е по-добре да стават след сън, когато кучето е по-съсредоточено и си е починало добре.

2. Не трябва да бързате и да измаряте много питомеца си. Обучавайте го на командите постепенно, като спазвате принципа от по-простите дресури към по-сложните.

3. Демонстрирайте радостта си при всеки успех на кучето.

4. Бъдете настойчиви и не се отказвайте от поставената цел. За пекинезите това е много важно условие, тъй като са много инатести на моменти. Не трябва да усетят и да видят, че се съмнявате в техните възможности, тъй като тогава ще ви е още по-трудно да научите командите.

Куче пекинез

5. Никога не викайте и не използвайте сила. Колкото и да е своенравно кучето ви, това не значи че по този начин ще успеете. Бъдете мили и търпеливи, докато в един момент любимеца ви не разбере, какво се изисква от него.

6. Важно е кучето да усети, че вие сте авторитет за него и трябва да ви слуша безпрекословно. Само така питомецът ви ще започне да изпълнява кучешки команди.

7. Трябва да се съобразите с индивидуалния характер на кучето и особеностите му, тъй като именно вие сте стопанина и познавате най-добре любимеца си.

Дресировката и обучението на пекинеза е важен аспект от грижите за кучето. Те са много инатести и понякога може да ви се стори, че е невъзможно да ги научите на нещо, но това не е така. Едно от основните правила е да започнете от ранна възраст с този процес и да не се отказвате.

Лесно можете да научите пекинеза на команди като "Ела", "Не може" и други. Освен това, ако възпитате кучето си добре, то ще ви носи много по-малко неприятности в ежедневието и ще ви слуша безпрекословно, ако усети че вие сте авторитет за него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати