Захранване на болно куче

захранване на болно куче
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Изборът на диета при кучетата зависи в голяма степен от заболяването, което са прекарали питомците. Захранването на болното куче не е толкова сложно, но за целта е важно да сте запознати с основния диетичен рацион при животните, като продуктите трябва да са лесноусвоими.

С какво да храните кучето при захранване след прекарана болест? Вижте повече по въпроса:

В първите дни можете да правите на любимеца ви немазни месни бульони, като например пилешко или говеждо. От менюто трябва да изключите свинското, агнешкото и други по-мазни сортове месо. Можете да въведете и зеленчуци в менюто на кучето, когато то се възстановява след болест - тиква, морков, броколи, тиквичка. Не се препоръчва да давате картофи, зеле, репички или други подобни продукти.

При повръщане

В този случай менюто на кучето трябва да е съставено изцяло от немазна и лека храна. Продуктите трябва да имат висока хранителна стойност. За целта можете да включите в менюто месо от заек или пилешко, варени яйца и ориз. Храна е по-добре да е течно-кашава. Ако кучето ви има запек, тогава можете да обогатите диетата с варено цвекло, което е много полезно в този случай.

При възпаление на лигавицата

В този случай отново е по-добре да започнете захранването на кучето с по-лека храна, като например варен ориз. Водата от неговото варене също е много полезна и можете да я давате на кучето. Постепенно можете да започнете да включвате храни, които не са много мазни.

Можете да давате пилешко месо, варени яйца, нискомаслена извара. Ако обаче кучето има метеоризъм, тогава следва изцяло да изключите храните, които способстват за образуването на газове - зеле, боб, картофи. Продължителността на захранването на болното куче зависи изцяло от състоянието на кучето, но понякога това може да продължи 2-3 седмици.

Заболявания на панкреаса

И тук е важно да се спазва диета по време на възстановителния период. Диетичното и правилно хранене по време на боледуването и след това е изключително важен етап, за да се излекува изцяло вашият питомец и е важно да осъзнавате това. Първият ден е добре кучето да гладува и да му давате само вода, а след това можете да включите в рациона му различни немазни продукти - месо, риба, млечни продукти.

При проблеми с панкреаса не бива да давате на кучето си репички, царевица, спанак и други подобни храни. Основният рацион в този случай трябва да включва постно месо (пилешко, говеждо), нискомаслена риба (треска, розова сьомга), варени зеленчуци и зърнени храни (херкулес, елда). Полезно е да давате на кучето извара с ниско съдържание на мазнини.

При чернодробни заболявания

как се храни болно куче

Диетата трябва да се състои от лесносмилаеми храни. Забранени са киселите и мазните храни, както и пушените, консервираните и маринованите, тъй като те са много вредни при подобен род здравословни проблеми. Полезни продукти в този случай са варените зеленчуци и кисело-млечните продукти.

След операция

Ако кучето ви е претърпяло операция е важно да знаете, че не бива да го храните в следващите 12-14 часа. След това животното минава на лека диета - немазни бульони, течни каши. По време на възстановителния период не бива да се допуска кучето да има запек или разстройство.

На пазара можете да намерите и различни готови храни за кучета, които са предназначени именно за хранене на любимеца по време на захранването след прекарано заболяване. Те са лесносмилаеми и състава им е съобразен с нуждите на организма след прекарано боледуване.

Как да накарате кучето ви да се храни при захранването?

В никакъв случай не се изкушавайте и не давайте на животното ви вкусни, но вредни в този етап за питомеца ви храни. Можете да го храните от ръката си, тъй като кучето може да отказва да се храни само от купичката си в началото.

Ако ще му давате зеленчуци, тогава можете да ги смесвате с диетичното месо и малко бульон от варенето му. Хранете животното с малки порции, но често. Също така не бива да му давате студена или много горещи. Препоръчва се му давате витаминни и минерални добавки за животни, които допълнително ще помогнат на питомеца ви да се възстанови след боледуването.

Ключът към бързото възстановяване на кучето след прекарано боледуване е именно захранването и правилната лечебна диета. Във всеки един случай е важно да посетите ветеринар, който да прегледа животното и да ви каже, с какви продукти можете и не можете да храните питомеца ви, както и да ви предпише витаминни и минерални добавки, които да давате на любимеца ви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати