Усукване на колянното капаче при кучетата

Усукване на колянното капаче при куче

Състоянието усукване на колянното капаче при куче нарича още пателарна луксация и се проявява с изместване на колянното капаче от нормалното му анатомично място.

Това заболяване може да бъде генетично или придобито. Основната генетична предпоставка за усукване на колянното капаче при кучето е недостатъчно дълбока бразда, където колянното капаче нормално се плъзга. Това води до лесното му изместване в страни. Ако изместването е навътре към противоположния крайник луксацията е медиална, ако е в противоположна посока се нарича латерална. Медиалната луксация е по-често срещана.

Освен поради вродени анатомични промени, усукването може да се случи след травма или след прекомерно натоварване. Усукването може да е само на едното капаче, но често се срещат случаи при двете едновременно.

Най-често засегнати от усукване на колянното капаче са кучетата от дребните породи, но и при едри породи кучета не е изключено. При възрастните и затлъстели кучета рискът се увеличава.

Предразположени са дребни породи кучета: пудел, померан, йоркширски териер, чихуахуа, френски булдог, мопс, джак ръсел териер и други.

Диагностика на усукване на колянното капаче при куче

Откриването на това състояние се базира на доказана нестабилност на колянното капаче. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча рентгенова снимка, за да провери структурата на костите и възможни изменения.

Клинични признаци на усукване на колянното капаче при куче

Усукването на колянното капаче при куче се проявява в 4 степени.

При първата то може да бъде изместено с ръка, но се връща обратно в нормално положение при движение.

При втора степен се измества от време на време и остава усукано до наместване с ръка или изпъване на крайника.

Трета степен се характеризира с постоянно усукване, въпреки че може да се върне с наместване, отново се измества при движение.

Болно куче

При четвърта степен колянното капаче не може да се върне в нормално положение по друг начин освен оперативно.

Наблюдава се различна степен на куцота, в зависимост от нивото на усукване. Тъй като в повечето случаи колянното капаче се връща на мястото си при изпъване на крака, стопаните може да забележат, че кучето им върви странно с изпъване на задните си краката от време на време. Или понякога кучето куца.

Лечение на усукване на колянното капаче при кучето

Лечението може да е оперативно и консервативно (само с медикаменти), в зависимост от степента и състоянието на животното. Вашият ветеринарен лекар ще прецени кой е най-добрият метод за лечение на вашето болно куче.

Лекарствените средства включват нестероидни противовъзпалителни, които намаляват болката и възпалението, съответно и куцотата. Ако това не е достатъчно, оперативната намеса може да реши проблема веднъж за винаги.

Повторното усукване след оперативно наместване е възможно, но е рядко срещано. При нужда от операция под внимание трябва да се вземе риска от анестезия, възрастта на животното и причината за усукването.

Превенция

Ако кучето ви влиза в рисковата група може да се посъветвате с ветеринар за превантивни мерки. Най-лесното нещо, над което имате контрол е теглото на кучето ви. Затлъстяването на кучето натоварва двигателната система и може да доведе до усложнения, затова поддържайки фигурата на кучето ви и ще намалите риска.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати