Възпитанието на кучето: Как да наложим авторитета си?

Налагане на авторитет пред кучето

За да се научите да налагате авторитета си над кучето, първо трябва да разберете защо това е добре и за вас и за кучето.

Кучетата произлизат от вълците и не са загубили чувството си за принадлежност към глутница. В модерните времена тяхната глутница - това е семейството, независимо дали се състои от човешки или кучешки членове.

Когато кучето има водач в глутницата, то се чувства сигурно и защитено. Ето защо показвайки на кучето ви, че сте достоен за негов водач, вие не само печелите доверието му, но и му осигурявате спокойствие, че то може да разчита на вас и на решенията ви.

Ако кучето не ви възприема като водач, то ще се опита да заеме функцията на алфа в семейството. Но това е невъзможно във взаимоотношенията човек-куче и би довело до постоянни опити на кучето да вземе контрол, както и възможна агресия или депресия от неуспеха му.

Случвало ли ви се е да изтървете храна на пода и въпреки виковете ви, кучето я е изяло за миг, или да разхождате кучето в парка без повод и колкото и да викате то сякаш не ви слуша да се върне, защото си е наумило друго. Това показва, че кучето не ви възприема като авторитет.

За да промените това трябва да промените начините, по които се държите към кучето.

Възпитанието на кучето

В никакъв случай налагането на авторитет над кучето не означава да проявявате агресия или насилие над него. Специалистите в областта са единодушни, че страхът към стопанина не изгражда здрава връзка и не води до стабилно обучение.

Когато кучето придобие респект към човека си, то ще изпълнява дадената му команда, защото му се доверява. Ето няколко прости съвета, които ще ви помогнат да бъдете авторитет в очите на кучето си.

1. Не позволявайте на кучето да дърпа каишката

Това, че държите каишката не означава за кучето, че вие го водите. Ако ви дърпа, на която посока поиска, в неговото съзнание то ви води на разходка. Не позволявайте да ви дърпа на повода. Ако се наложи спрете разходката, докато кучето не се успокои и тогава продължете, така че кучето да ходи до вас в избраната посока.

2. Хранете кучето само когато решите

Куче

Научете кучето да бъде търпеливо, за да получи храната си, независимо дали яде от купичката си или ви моли с очи за парченце от вашата храна. Ако сте решили да му давате от собствената си храна, винаги яжте от нея първи. Контрола над храненето на кучето показва на животното, че трябва да бъде търпеливо, за да заслужи храната си.

3. Ясни граници кога е време за игра

Вие избирайте кога е време за игра и кога за почивка. Ако кучето много иска да играе, но моментът е подходящ, покажете му като не му позволявате да се качва до вас на дивана или да ви сяда в скута.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати