Грижа за кучето по време на епидемия от коронавирус

Грижи за кучето при коронавирус

Епидемията от коронавирус COVID-19 обхвана света изключително бързо, което позволи разпространението на много грешна информация относно домашните любимци. Случаят с кучето от Хон Конг и положителната му проба накара много наплашени стопани да изоставят животните си, въпреки доказателствата, че кучето не е било заразено, а само преносител.

До настоящият момент няма доказано куче, което да има симптоми и да е заразено с вируса. Но въпреки това, вирусът може да попадне от човек върху козината на кучето и по този начин то да го пренесе при друг човек. Ето няколко полезни съвета относно грижите за кучето по време на епидемия от коронавирус.

Миене на лапите

Вече всички сме чували, че трябва да си мием ръцете, нали? Миенето на лапите и муцунката на кученцето след разходка ще премахне ненужното замърсяване и възможните вируси попаднали по време на разходка. Най-добрият метод за измиване на лапите на кучето е с топла вода и кучешки шампоан. Ако нямате шампоан за кучета, може да използвате бебешки сапуни или хипоаленегенен такъв, без аромат.

Къпете кучето

В никакъв случай не почиствайте лапите и муцунката с препарати за почистване, дразнещи дезинфектанти или силни спиртни разтвори, защото това може да предизвика химическо изгаряне на кожата или натравяне на кучето при близане на лапичките след това. Всички препарати с белина са силно токсични и дори почистване на пода с разредена белина може да предизвика раздразнение на очите на кучето.

Съкращаване на разходката

Ако имате възможност намалете разходката на кучето до възможния минимум. По този начин ще намалите възможността за срещи между кучето и вируса. Една кратка разходка около жилището, за задоволяване нуждите на кученцето е достатъчна.

Ограничаване на контактите

Разхождайте кучето за кратко

Кучетата обожават да играят с други кучета в парка, но по време на епидемия е най-добре да не позволявате такова поведение. Също така, ако непознат човек пожелае да погали кучето ви по време на разходка, откажете му любезно. За да сте под контрол в ситуацията дръжте кучето си на повод по време на разходката.

Спазвайки тези прости съвети за грижи за кучето по време на епидемия от коронавирус, ще намалите риска за вас и близките ви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати