Етапи от развитието и растежа на кучето

Етапи от развитието и растежа на кучето

Ако за първи път си вземате куче, сигурно се чудите как се развива и за какво трябва да внимавате през различните периоди на израстването на кучето. Познаването на тези етапи ще ви помогне да отгледате един здрав и игрив домашен любимец.

Периодите се различават при различните породи, но основно преминават през следните етапи:

Ранен период (до 2 седмица след раждането)

Това е периодът, в който кученцето все още не може да прави почти нищо. Все още не виждат, но усещанията за вкус, допир и топлина са развити. Слухът е слабо развит. Изцяло са зависими от майката. През по-голямата част от времето яда и спят.

Преходен период (до 4 седмица)

Двигателните умения се развиват по-бързо и кученцата започват контролират движенията си. Сетивата продължават да се развиват, като слухът и усещането за мирис се изострят, както и виждането. Това е периодът, в който трябва да започне приучаването към използването на тоалетна. Започват да изразяват чувства с размахване на опашката.

Период на израстване (до 12 седмица)

Етапи от развитието на кучето

Кучето вече изцяло контролира себе си и телесните си функции. Започва изучаването на света около тях. Също като при малките деца всяко нещо трябва да се докосне, помирише, опита. В началото гледа и подражава на майка си и останалите от котилото. Малко по-късно обаче открива и хората и започва да изучава и да се социализира с тях.

Според някои автори това е и най-доброто време да си вземете кученце. Тогава са изключително лесни за дресиране и приучаване към навиците и привичките на новата къща. Това е периодът, когато се появява и чувството за страх. Бъдете внимателни и обгрижвайте добре своя домашен любимец.

Начален възпитателен период (първите 3-6 месеца)

Това е периодът, в който може да приучите кучето към подчинение. Йерархичните връзки започват да се изясняват посредством наблюдение. Това е периодът, когато кучето ще започне да открива различни предмети, на които да си чеше зъбите. Бъдете внимателни и го приучете да използва само посочените от вас места.

Юношество (6-18 месеца)

Пораснало куче

Както и при човешките юношески години, и тук енергията за изразходване е много. Трябва да създадете навици на себе си и кучето за разходки и физически упражнения. Идете в парка и го накарайте да гони топка, например. Прекарвайте повече време навън ако имате тази възможност. А ако имате дете, оставете ги да си играят заедно. Така ще изразходите енергията и на двамата.

Това е периодът, когато започва да се усеща и сексуалното поведение.

Зрялост (след 18-ия месец)

Кучето е вече напълно развито – емоционално и физически. Характерът и навиците са се оформили. Ако имате проблеми с поведението, може да пробвате с дресьор. Периодът е благоприятен.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати