Правилното хранене и подходящите храни за вашето куче

Правилно хранене на кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Домашният любимец е това, което допълва живота, прави го по-смислен и красив. Четириногият лаещ приятел у дома внася ред в хаоса от чувства, мисли и преживявания, показвайки ни истински стойностните неща. Всеки стопанин на куче знае, че каквото и да се случи, в живота му има нещо сигурно, което не подлежи на промяна. Това е любовта на неговия неговорещ, но толкова изразителен спътник в ежедневието.

Затова грижите за кучето са сред приоритетите на всеки щастлив собственик на прекрасно животно. Сред грижите като първа по важност се поставя задоволяването на нуждите на домашния любимец от храна.

За храненето на кучето е важно да се уточни, че няма универсална храна, която да е еднакво добра за всяко куче. Бляскавата козина, енергичността, доброто храносмилане не могат да бъдат постигнати от една и съща храна за всеки екземпляр от всякаква порода.

Кучетата са индивидуалности също като хората, което означава, че група кучета, хранени с една и съща храна може да се чувстват отлично, а при други не дават същия резултат. За щастие, има храни с различна формула и това дава възможност да се намери подходящата за всяко животно.

Първото нещо в избора на храна и начина на хранене на кучето е възрастта на домашния питомец. Като цяло се подхожда съвсем различно към храненето на малките кученца и на възрастните екземпляри.

Хранене на малки кученца

Мъниците от кучешкото царство са пухкави сладурчета, вечно гладни. Те растат наистина много бързо. Правилното хранене на малките кученца гарантира, че ще изградят здрави кости и зъби, ще направят мускули и ще имат винаги енергията, която им е нужна за игрите и обучението им. Трябват и други хранителни вещества, които да подхранват растежа на кутрето.

Малките кученца са отбивани от майката на около 6 седмици. Към края на първия месец от растежа им те вече не могат да получават всичките калории, които им трябват, само от млякото на майката. Появява се необходимост от въвеждане на твърда храна. За кутретата, по-малки от месец и половина сухата храна трябва да се овлажни така, че да стане на каша.

Храна за кучета

Ветеринарите обикновено препоръчват изпробвани диети, съобразени с възраст, порода на кучето и тегло на мъничето. На етикета на всяка кутия с храна е описано за какъв момент от растежа е предназначена.

На възраст 1 месец здравото и правилно развито кутре е енергично, весело, игриво, а козината на кучето е плътна и лъскава. Дали храната се усвоява добре, подсказват и изпражненията на кутрето.

След отбиване се препоръчва мъничето да се храни 3-4 пъти на ден. През първите пет седмици нуждата от калории е засилена. След като навършат 6 месеца храненето трябва да става два пъти на ден.

Големината на порцията зависи от вида на тялото, който се предопределя от породата, от личния метаболизъм на кутрето. По това, което остава в купичката след хранене се определя каква е личната нужда от храна. Не бива да се напипват мазнини по тялото на мъника, като се гледа отгоре, трябва добре да се различава талията. Погледнато отстрани, трябва да се вижда коремната извивка.

Трябва да се прави разлика между нуждите от храна на куче от дребна порода и на кученце от голяма порода във възраст, когато е малко. Дребните породи кучета растат по-бързо. Те са зрели на възраст от 9 месеца. Едрите породи кучета растат по-бавно, те са възрастни, когато достигнат от 15 месеца до 2 години.

Дребните породи се характеризират с по-бърз метаболизъм и това е в пряка връзка с нуждата им от храна. Трябват им повече калории на килограм живо тегло, отколкото на големите породи. Заради високите нива на метаболитните процеси и ниските запаси от въглехидрати и мазнини, те са застрашени от ниска кръвна захар.

Мъниците от големи породи изискват повишено внимание, когато трябва да се мисли за балансираната им храна. Те растат по-дълго от малките породи. Кученце, родено 1 килограм, може, като порасне, да стане 60 килограма. Този ускорен растеж означава, че дисбаланс в храната при тях са по-застрашаващи за здравословното им състояние.

Да растат прекалено бързо не е здравословно за тях. Така може да развият кучешки болести на опорно-двигателния апарат. Често в техния хранителен режим се залага на храна с по-малко мазнини, фосфор, калций и витамин D. Ограниченият прием на тези елементи намалява скоростта на растежа.

Тъй като мъниците са особено сладки, стопаните често се изкушават да ги хранят веднага, щом се приберат. Това обаче може да им лоши последствия. Малките кученца ще стават по-тревожни когато стопанинът напуска дома.

Трябва да се внимава и с хранителните добавки за кучета. Неправилното им даване нанася повече вреди, отколкото ползи.

Хранене на възрастни кучета

Видове кучешка храна

Когато едно пораснало куче достигне 90 процента от теглото си, то вече е възрастен индивид. То трябва да се храни по правилата за голямо животно. Това означава, че порция му се дава два пъти на ден. Големината на порцията зависи от теглото на кучето и от неговата активност. Има много активни породи кучета (Дакел, Джак ръсел Териер, пинчер), но и много мързеливи породи кучета (Мопс, Булмастиф, Чау чау).

Отправната точка е да се потърси информация за количеството храна на килограм живо тегло. Или калориите и фибрите, които се съдържат в 1 с.килограм храна и да се изчислят нуждите на конкретното животно.

Важно е да се прецени правилно активността на кучето. Малките породи не са толкова активни и имат нужда от 10 процента по-малко храна. Работните кучета пък се нуждаят от повече мазнини и за тях има специални храни.

Заболявания, кърмене и други екстрени ситуации също предполагат промяна в хранителната диета на кучето.

Недохранването води до остеопороза, податливост към инфекции и паразити. Затлъстелите кучета развиват кучешки диабет или остеоартрит.

Кучето, което е в добра физическа форма, има нужда от 10 процента протеини; 5-6 процента мазнини; 50 процента въглехидрати, от 2, 5 до 4, 5 процента фибри.

Видове кучешка храна

Съществуват три вида храна за кучета - суха, полусуха и консервирана. Изборът зависи от предпочитанията на домашния любимец и неговия собственик.

Сухата храна за кучета е концентрирала в себе си повече хранителни вещества, сравнено с останалите възможности за хранене. Съдържанието на влага в нея е съвсем незначително. За да се нахрани животното не са необходими големи порции. Тази храна е особено практична.

Този тип храна не се разваля и може да престои дълго в купичката. Освен това подпомага масажа на зъбите и венците при хранене.

Консервираната кучешка храна е сред най-скъпите възможности, но пък е много вкусна за четириногите. Съдържа почти една трета вода. Месото, морските храни и птичето са най-много в съдържанието. Този вид храна е добър извор за животни с добър апетит и малко в повече тегло от необходимото.

Полусухата кучешка храна има в съдържанието си по-малко от 50 процента вода. Понякога само една четвърт водно съдържание. В нея обаче има доста захари, соли и консерванти.

Забранени храни за кучета

Вредни храни за кучета

Въпреки че някои кучета са много лакоми, не бива да се поддавате на техните желания да опитат от всичко. Защото някои човешки храни биха били опасни за здравето на кучето. Забранени храни за кучета са такива продукти, които са направо токсични за тях. Това са диетични храни, подсладени с ксилитол.

Бонбоните, дъвките и други подобни могат да доведат до чернодробна недостатъчност при домашния любимец. Авокадато също е от вредните храни за кучета заради персина, който води до диария. Гроздето и стафидите увреждат бъбреците на животното. Суровите хранителни продукти, шоколадът, алкохолът, лекът и чесънът, плодовете с костилки са все неща, които да се държат на недостъпни за домашния любимец места.

Изборът на хранителен режим за кучето е отговорно решение, но взимането му не е толкова трудно. Достатъчно е чувството за отговорност към живота и здравето на любимия ни приятел.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати