Пъгъл

Пъгъл
Снимка: pixabay.com
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Чували ли сте за дизайнерски породи кучета? Те еднакви ли са с така наречените хибридни породи? Хибридните породи често се наричат дизайнерски. Терминът се налага, след като става ясно, че много обществени личности проявяват интерес към хибридите.

Самият термин хибриден буквално означава потомството на различни раси, породи, видове. Може да се получи и като резултат на генетична кръстоска между вълк и куче. По-често обаче с този термин се описва потомъкът на две чистокръвни кучета от различни породи.

Обикновено хибридните породи имат чистокръвни родители, които са специално отглеждани, за да бъдат смесени едно с друго. Хората от столетия смесват породи и в резултат на тази дейност се получават нови, които съчетават качества на двамата си родители.

Това е целенасочен процес, който доста се засили през последните 20 години. Съществуват противоречиви мнения, тъй като се смята за намеса в природата, което невинаги се приема като етично поведение от страна на човека, но така или иначе тези хибридни кученца са много търсени.

Една от тези породи е Пъгъл. Какво представлява това куче и какви характеристики носи?

История на породата Пъгъл

Селекционерът от щата Уисконсин, САЩ, Уолъс Хавенс развъжда първият Пъгъл през 80-те години на миналия век. Той измисля названието Пъгъл и е първият, който регистрира кръстосването в Американския хибриден клуб. Това е организация, която се занимава с проследяването на хибридните породи. Въпреки че Хавенс е първият, който регистрира породата, историята датира откакто усилията на развъдчиците се насочват в експерименти със смесени породи.

Големите развъдни клубове не признават породата Пъгъл. Сладкото създание е известно като дизайнерско куче.

Стандарт Пъгъл

Дизайнерското кученце Пъгъл е смес между чистокръвни Мопс и Бигъл. То е популярно заради забавната си личност и сладък външен вид. Те растат до зрели екземпляри с тегло от 14 до 40 килограма. Височината до рамото е от 22 сантиметра до 38 сантиметра. Има и мини от породата, които са до 33 сантиметра и тежат от 8 до 17 килограма.

Бигъл

Те имат бръчките на своите родители - мопсовете и по-дългата муцуна, уши и опашка на бигълите. Така видът навява асоциация с мастифи. Уникалността на външния вид привлича любопитството към създаденото хибридно кученце веднага след появата му.

Кучетата от породата Пъгъл могат да бъдат в най-различни цветове и шарки, в зависимост от характеристиките, наследени от родителите. Най-често срещани цветове са телесен, кафяв или черен. Смесените цветове са по-рядко срещани.

Преди бъдещият собственик да се влюби в набръчканото личице и клепнали уши на Пъгъла обаче, трябва да бъде наясно, че може новият домашен любимец да се окаже по-голям от очакваното. Така вместо очакваните 15 килограма, Пъгъл може да тежи като възрастен два пъти повече. Всичко зависи как ще се подредят генетичните карти.

Трябва да се има предвид, че дори от едно и също котило кученцата може да бъдат много различни. Не само цвят, тип кучешка козина, но и ниво на активност, здравето на кучето могат да варират в широки граници, в зависимост от това какви черти е наследил конкретния екземпляр от родителите си.

Характер и поведение на Пъгъл

В един перфектен свят Пъгъл е здраво куче с игрив дух, чувство за хумор и желание да угоди на стопанина. На другия полюс кучето има потенциала да бъде упорито, избирателно глухо към изискванията, несъдействащо на стопанина и трудно за управление.

Отварянето на сърцето и дома за хибриден домашен любимец като Пъгъла, е равнозначно на отваряне на красиво опакован пакет за рождения ден, в който не се знае какво има. Често се приема, че хибридът приема най-добрите качества на родителите си, но генетиката невинаги работи по този начин.

Начинът, по който гените се комбинират, невинаги е обект на контрол от страна на развъдчика. Още по-малко, когато се кръстосват различни породи, както в случая.

Трудно е да си представим по-несъвместим микс от любящия, игрив, домашно привързан Мопс и независимия нос на четири крака, известен като Бигъл. Двете породи са с къса козина, малки, сладки и популярни и това е почти всичко общо между тях.

На теория Мопсът трябва да компенсира склонността на малката хрътка - Бигъл да бъде независима и да съчетае този дух с любовта към дома и семейството на Мопса.

В най-добрия случай Пъгъл е приятелски настроен към хората, ентусиазиран, подготвен да бъде най-добрият приятел на семейството. Късметът ще работи за стопанина, ако хибридът е здраво куче с игрив характер, и желание да угоди. Но трябва да се каже, че Пъгъл е готов да яде безотказно и дори да краде храна направо от масата на собствениците.

Мопс

Всички Пъгъли са кучета-компаньони и имат нужда да живеят в къщата на семейството, никога на открито.

Нивото на активност на кучето варира от ниско до средно. Домашният любимец са наслаждава и на разходки и игри на закрито, както и някои спортове и посещения за терапии.

Пъгълите са много добри кучета за децата, тъй като се привързват силно към малчуганите, но трябва да бъдат наблюдавани при игри, тъй като детето може да нарани малкия си приятел.

Някои от Пъгълите хъркат подобно на Мопса.

Заболявания при Пъгъл

Тъй като породата е хибридна, възможностите включват кучето да наследи здравословните проблеми и от двете смесени породи. Тъй като и Бигъла, и Мопса, може да имат черешово око, то може домашният Пъгъл да го наследи, но заедно с прогресивна атрофия на ретината, така, че е нужен ДНК тест за това състояние. Друго заболяване при Пъгъла е дисплазията на тазобедрената става от единия или от двамата родители.

Пъгълът е с по-дълга муцуна, взета от родителя Бигъл и затова е по-малко предразположен на респираторни проблеми, характерни за Мопса. Едно незастрашаващо състояние, което често тези кученца имат, е така нареченото обратно кихане.

Хранене на Пъгъл

Куче от породата Пъгъл
Снимка: pixabay.com

Кучето има нужда от същия комплекс хранителни вещества, както имат повечето кучета, в това число Бигъл и Мопс. Храната на Пъгъла трябва да отговаря на изискването на съдържа протеини, въглехидрати, витамини, минерали, като може да бъде както от естествен, така и от фабричен произход, но по-важното е режимът на хранене. Кучето обича да преяжда и няма изграден механизъм за регулиране на приема на храна. За да не се подува стомахът му, храненето трябва да бъде под строгия контрол на стопанина.

При правилно отглеждане Пъгъл има задоволителна продължителност на живота - от 10 до 15 години.

Обучение на Пъгъл

Въпреки че е интелигентно и обичащо куче, Пъгъл невинаги е настроен да угоди на стопанина си и да му съдейства при обучението. Ранната социализация на кучето е важна, тъй като не е ясно кои черти от характера на родителите си ще прояви. Точно поради смесицата на темпераменти, собствениците трябва да бъдат много толерантни и постоянни в обучението.

Игрите и прекарването на максимално време с домашния любимец не само ще го направят по-привързан, но и ще предотврати някои възможни здравословни проблеми, свързани основно с обездвижването при Мопсовете, тъй като кучето може да наследи ленивия темперамент на Мопс. При обучението може да се заложи на игри, провокиращи ловните инстинкти на гончето Бигъл, за да се провокира по-дейно поведение.

Грижи за Пъгъл

Поддръжката не е сложна, тъй като със сигурност кучето ще е с къса козина, която изисква само обтриване с влажна кърпа, ако е зацапана някъде. При наличие на набръчкана кожа, гънките трябва да се почистват за остатъци от храна. Разходките са задължителни, защото кучето е предразположено към затлъстяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати