Американски уиндхаунд

Порода куче  Американски уиндхаунд

Сред кучетата има такива, които са наследници на най-старите кучешки породи, продължени днес от човека заради качествата, които са показали през вековете, но има и много нови породи кучета. Те обикновено са резултат на селекции, задоволяващи търсенето на точно определени качества, външен вид и възможности на животните и се правят с цел да се задоволят изисквания както към визията, така и към спецификите на района, за който са създадени и традициите на населението.

Благодарение на възможностите за селекция днес има невероятно разнообразие от възможности за избор. Едно от тях е Американският уиндхаунд. Това е едно чудесно куче не само за района на Америка, но и за всеки любител на животни с интересна и нова визия, съчетана с добри качества и характер.

История на породата Американски уиндхаунд

Тези кучета са порода от съвсем скоро, получени са през втората половина на миналия век. Кучето е роднина на уипет и руски борзой.

На външен вид Американския уиндхаунд прилича много на своя руски братовчед борзой, преследвал вълци в Русия през ХVІІ век. Екзотичният външен вид на борзой, получен при сместване на арабски кучета-преследвачи и татарски хрътки, се наблюдава в максимална степен и при американския роднина.

Американският уиндхаунд има елегантно тяло, облечено с дълга, вълниста козина. Окраската на козината е разнообразна, като може да бъде както в един цвят, така и в комбинация от цветове. Кучетата от породата могат да бъдат забелязани плътно оцветени или с маркировка като смокинг, което ги прави да изглеждат като истински джентълмени.

Височината на Американския уиндхаунд варира от 46 до 60 сантиметра, а теглото им е от 10 до 25 килограма.

Главата им е малка, със заоблени скули и издължена муцуна. Тясната и дълга муцуна на кучето и издължената осанка придават царственост на породата, която толкова силно отличава и кучетата борзой, заради което те се превръщат в царски дар за чужденците от Русия.

Ушите и очите на Американски уиндхаунд са малки и придават на кучето компактен вид.

Руски Борзой

Вратът на уиндхаундът е къс, но гръдният му кош е широк, крайниците му са слаби и мускулести, а опашката е дълга и с бухнала козина. С атлетичното си и добре развито тяло уиндхаундът демонстрира същия добре постигнат баланс между сила и мощност на мускулатурата, съчетани с грациозност и елегантност, характерни за другия му подобен роднина - уипета. Скоростта и работоспособността са също две характерни общи черти на двете сходни породи.

Характер и поведение на Американски уиндхаунд

Американския уиндхаунд е много социално животно. То е приятелски настроено и игриво куче, което се привързва силно към стопанина си. В негово лице човекът има много мил и любвеобилен домашен приятел и компаньон.

Лекият и благ характер на Американски уиндхаунд, съчетан с висока интелигентност, позволяват кучето да бъде отглеждано и от начинаещи собственици и хора с малки и шумни деца в семейството, защото уиндхаундът ще им бъде другар в игрите. Тъй като е прекалено доверчиво създание обаче, той не става за куче-пазач.

Американския уиндхаунд е нежно, търпеливо и толерантно куче, което се привързва лесно и може да съжителства с хора в апартамент или с други животни. То обаче е много чувствително и се нуждае от разбиране, насърчение и похвали, депресира се лесно от грубо отношение.

Породата е тиха, не лаят през причина, а само ако са уплашени. Затова са подходящи животни за апартамент. Уиндхаундът обича да участва в живота на семейството, сред което живее и обича всичките му членове, а не се привързва само към един.

Обучение на Американски уиндхаунд

Поради вродената им интелигентност Американсите уиндхаунди се тренират и обучават лесно. Те бързо възприемат командите за кучета и ги изпълняват лекота, но имат нужда да бъдат хвалени и награждавани за успехите си. Те могат да изградят силна връзка със стопанина си, ако работи търпеливо с тях.

Трябва да се знае, че лесно могат да се изплъзнат от повода си и затова е необходимо внимателно да се подбира повода, на който ще се води кучето. Това куче, подобно на своя близък роднина, уипета, не понася грубото отношение, и ако се проявява такова към него обучението на Американски уиндхаунд ще се провали напълно.

Тъй като е отличен спринтьор като всички хрътки, Американският уиндхаунд е подходящ за участие в кучешки състезания за бягане с препятствия и може да бъде обучавано за участия в тях.

Заболявания при Американския уиндхаунд

Породата е със сравнително добър здравословен статус. Най-често срещаните при кучетата костни и ставни заболявания като дисплазия на тазобедрената става и подуване са рядкост, но някои от кучетата проявяват алергия към лекарства. Има редки случаи са крипторхизъм, пъпна херния и синдром на лотос плюс глухота и катаракта в напреднала възраст.

Тези кучета са доста дълголетни. Средната продължителност на живот при Американски уиндхаунд е 18 години.

Хранене на Американски уиндхаунд

Американски уиндхаунд

Кучетата се числят към едрите породи и имат добър апетит. Трябва да се хранят с по-различно балансирани храни от дребните породи кучета, които са с бърз метаболизъм. Задължително е да се включат необходимите витамини и минерали, ако кучето се храни с натурални продукти. Месото, рибата, зеленчуците и млечните продукти са основни съставки на менюто му. Добре е да се храни Американски уиндхаунд, като храната се разделя на малки порции за повече приеми.

Грижи за Американски уиндхаунд

Макар че кучето е тихо у дома, то се нуждае от поне час разходка на ден, както и големи открити пространства, за да бяга и ходи. Не бива да се забравя, че всъщност това куче е хрътка и то инстинктивно ще се втурне да гони плячката, ако решат, че нещо, което срещнат, е тяхната плячка. Затова е необходимо да се внимава, когато са навън.

Тъй като козината им е дълга и вълниста, тя изисква редовни грижи, за да остане копринена на допир. Два или три пъти седмично трябва да се разресва кучето, а космите между възглавничките на лапите да се подстригват често.

В периода на линеене от козината на кучето падат наистина много косми. Затова не е подходящо отглеждането му от хора с алергии. Освен това в този период е добре да се подстриже, за да се намали дебелината на килима от кучешки косми у дома.

Някои факти за Американски уиндхаунд

Преди 21 година е създаден клубът на породата Американски уиндхаунд към Международното дружество. Тринадесет години по-късно те са приети в Американския клуб на породите.

В момента екземпляри от породата Американски уиндхаунд се намират в 24 държави по света.

Породата участва в международни събития и изяви по света като част от групата на хрътките. Над 40 кучета от породата са се състезавали на международно ниво.

Поради прекалената чувствителност на породата, кучето не може да живее в нервна и напрегната атмосфера, това може да го разболее физически. В това отношение прилича твърде много на уипета. И двете породи са за спокойни и ведри стопани.

За да бъде спокойно кучето у дома, ще помогнат честите и продължителни разходки и игри на открито, където да гони предмети.

Ако и вие искате да си вземете такова или подобно куче, вижте нашите обяви и цени за хрътки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати