miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да научим кучето да остава само?

Как да научим кучето да остава само?

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
5011
Как да научим кучето да остава само?
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Когато си осиновите малко кученце, се налага да го научите на толкова много неща, че може да се почувствате претрупани със задачи.

Обучението на кучето да остава само не трябва да се пренебрегва, за да може в последствие то да не се чувства изоставено всеки път, когато го оставите само.

Малките кученца не са свикнали да остават сами. В инстинктите им е, когато останат сами, да се почувстват изоставени и да започнат да лаят, вият и скимтят в опит да призоват майка си. Ето няколко съвета как да приучите кучето си да стои само без проблем.

Обучението трябва да започне от първия ден след осиновяването и да преминава плавно, за да не причинява стрес на кученцето.

Започнете, докато сте още в дома си. Отидете за малко в другата стая, затворете вратата и след няколко минути се върнете с лакомство. Така постепенно увеличавайте времето, в което кучето не ви вижда. По този начин то ще разбере, че въпреки че в момента ви няма, вие се връщате отново при него.

Ако кученцето скимти пред вратата, не се изкушавайте да се поддадете на тази хитра манипулация. Ако му отворите, така ще го научите на неправилният урок "Скимтенето отваря всяка врата и носи внимание". Научавайки го да стои само в стаята, докато вие сте в друга стая, то няма да свързва вашето отсъствие с изоставяне, защото ще знае, че сте все още в дома.

Основен проблем на самотата е липсата на стимулация. Ако оставите кученцето в стая само, без да има какво да прави, това е сигурна рецепта за бедствие. Ако кучето скучае, то може да направи доста бели. Ако обаче оставите достатъчно кучешки играчки, повечето кучета ще се съсредоточат в игрите и по-малко в белите.

Кучето може да седи само вкъщи без проблем

Друг полезен съвет, който може да намали притеснението на кучето е да включите телевизор или радио, докато ви няма. Това би създало познат успокояващ фон от човешки звуци. Важното в случая е да не пускате неща съдържащи силни стряскащи звуци като престрелки, викове и експлозии, защото това ще стресира повече кучето. Добра идея е да оставите програма със спокойна или класическа музика.

Ако кучето е изморено, когато го оставите само, ще желае почивка, а не още игри и най-вероятно ще заспи. Една дълга разходка на кучето или тренировка преди да тръгнете, биха били от голяма полза.

Научавайки кучето си, че може да му е приятно, докато вас ви няма, автоматично ще го научи да не желае винаги да е център на внимание дори и когато сте вкъщи.

Ако нямате време за подобен тип обучение, рискувате кучето ви да изпитва постоянно безпокойство от момента на вашето напускане, докато се приберете. Състоянието може да се задълбочи до депресия и силен стрес, ако ви се наложи да отсъствате за по-дълго.

В такива случаи може да се обърнете към кучешки треньор, който да отдели специално внимание на вашият любимец.

Ако все още си нямате кученце и възнамерявате да си вземете такова, разгледайте тези обяви за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати