Стафордширски бултериер

Стафордширски бултериер
Снимка: k9arteu Pixabay

Свикнали сме с констатацията, че кучето е най-добрият приятел на човека и приемаме тази постановка безусловно. Има обаче породи кучета, с които трябва да се внимава много. Те са агресивни и опасни, защото човекът ги е създал да бъдат такива. Тези качества са заложени на генетично ниво в тях и днес човечеството бере плодовете на своите действия.

Една опасна и затова забранена на много места порода е Стафордширският бултериер. Това е наследник на куче, което да бъде пускано срещу бикове и мечки, това са така наречените бикоборци. По-късно се създава и нов спорт - бой с кучета, в който екземпляри от породата участват. Забраната на този род забавление не спира кучешките боеве. Нелегални битки се организират и днес и бойните породи на много места са забранени за отглеждане, както и въведените рестрикции около кучетата са много строги.

Породите бойни кучета, наричани общо бикоборци трябва да се познават добре и е необходимо сериозно отношение към тях от страна на обществото, за да се намалят и спрат напълно инциденти с такива животни. Всичко това се отнася с пълно сила и за Стафордширския бултериер.

Възникване на породата Стафордширски бултериер

Родоначалник на породата Стафордширски бултериер е старата порода кучета, известни като бикоборци. Породата обаче е създадена в началото на ХІХ век, чрез чифтосване на булдози и териери, за да се създаде нова порода. Резултатът е Стафордширски бултериер. Породата е английска и е свързана пряко с по-големите му родственици Американски стафордширски бултериер и Американски питбул териер.

Кучето е популярно във всички среди, включително сред работниците през Викторианската епоха. Тогава го отглеждат в доста мизерни условия в домовете, но то съжителства с големи семейства и оттам е приятният му характер и нуждата да споделя живота на семейството, което го отглежда.

Характеристика на Стафордширски бултериер

Стафордширският бултериер е куче, средно на ръст, но с набито, мускулесто и атлетично тяло. То има широка глава, с къса муцуна, широка уста със захапка тип ножица. Мускулите на челюстите са добре изявени, устата му има склонност да не пуска при захапка.

Очите му са тъмни, кръгли с интензивен поглед. Ушите са малки, поставени високо на главата, в триъгълна форма. Кучето е с черен нос, с добре очертани ноздри.

Целият външен вид съчетава качествата както на бикоборците, така и на териерите. Физиката е израз на силата и пъргавината, заложени в кучето. Възрастен екземпляр достига до 36-41 сантиметра височина. Мъжките тежат от 13 до 17 килограма, женските 11-15 килограма.

Кучето изглежда внушително заради силното си мускулесто тяло и мощна осанка, създадени от широкия торс и развити гръдни мускули. Предните крака са здрави, успоредно разположени, а задните са със силни мускули и добре оформени хълбоци. Всичко това прави кучето много атлетично. Мнозина се интересуват от породата, защото смятат Стафордширския бултериер за трудно куче, но остават изненадани от неговия характер и поведение.

Козината му е къса и гладка, а цветовете, в които се среща, са червеникав, светлобежов, бял, черен, синкав, пъстър, или някой от тези цветове, комбиниран с бяло, най-често на гърдите.

Характер на Стафордширски бултериер

Всяко куче, както и всеки човек има своя индивидуалност, но все пак съществуват общи характеристики, валидни за породата. Изненадата при стафорда, както още наричат кучето, е че макар да прилича на трудно за контролиране куче, то всъщност е чувствителен и обичащ приятел, който се радва да играе със стопанина и с това създава повече позитиви от негативите на трудното му контролиране. Той вижда живота като радостно приключение и го изживява докрай.

Феновете, които познават природата, обичат стафорда заради лоялната му природа и любов към своя човек. Кучето е склонно да следва стопанина си навсякъде, както на дивана, за да проследи футболен мач, така и на разходка, или да изпълни поръчка навън. Отличава се с послушание и дори се подлага на терапии, ако стопанинът го изисква.

Стафордширският бултериер е ценен с търпението си и любовта към децата, но оставянето му като бавачка на малките без надзор не бива да се допуска. Трябва да се има предвид и че това куче не е добре настроено към себеподобни, които не познава. Това е остатък от произхода му като бойна порода, където е трябвало да бъде агресивно към други кучета, но нежно с човеците. Тези особености правят стафорда животно с комплексни качества, които могат да се използват в различни ситуации.

Самата порода е мускулеста и това прави кучето да изглежда заплашително. Поради силната връзка с човека то успешно се използва за охрана. То брани живота и имуществото на стопанина с цената на собствения си живот. Използват ги и за тренировки и нападение срещу други кучета, както и в незаконни кучешки боеве.

Стафордширският бултериер и законите

В много държави е приет закон за опасните кучета. Според него е незаконно да се притежава порода куче, която е агресивна. Този закон засяга и Стафордширския бултериер. Има доста случаи на атаки от тази порода срещу деца, възрастни или други породи кучета.

Стафордширите имат лоша репутация, но това се дължи само на неправилно гледане и възпитание. Проблемите идват от лоши собственици, не от лоши кучета. Подобни собственици експлоатират желанието на кучето да задоволи изискванията на стопанина си, а той го кара да показва агресия.

Стафордширски бултериер - отглеждане
Снимка: Lindasay Pixabay

Съдебните преследвания срещу собственици на кучета от породата в световен мащаб правят впечатление. Затова е необходимо внимателно да се подбира кучето при покупка и да не се взима екземпляр от нерегламентирани развъдници.Трябва да се прави и ясно разграничение между Стафордширски бултериер и Американски питбул териер. Всеки бъдещ собственик трябва да познава добре подзаконовите актове, за да не се стигне до изземване и унищожаване на кучето.

Хранене на Стафордширски бултериер

В хранителния режим на кучето трябва да се постигне правилен баланс на всички основни групи хранителни вещества, добре съчетани с постоянен прием на прясна вода. Важно е редовно да се следи състоянието на организма. Кучето се храни два пъти на ден.

Здравословни грижи за Стафордширски бултериер

Това е една жилава порода и няма особени здравословни проблеми. Като повечето кучета може да страда от наследствени нарушения в зрението и затова очните прегледи се препоръчват като профилактично средство.

Възпитание и обучение на Стафордширски бултериер

Стафордширският бултериер е особено активно куче и се нуждае от поне час движение на ден, който е добре да премине в игри и забавления за кучето. Ако му се даде шанс, това животно може да се представи много добре на кучешки състезания за пъргавина. Ако кучето не е дружелюбно, не трябва да се позволява да проявява агресията си, защото в един момент може да бъде изпуснато от контрол.

Много е важно ранното социализиране на животното. Обучението трябва да бъде започнато от ранна възраст и да бъде водено с твърда ръка от стопанина. За тази порода не е добре да бъде собственост на неуверен стопанин без опит. Също така тези кучета винаги трябва да се извеждат на каишка и да се държат близо до стопанина. Тъй като имат висок праг на болка, могат да нараняват без никакъв външен знак, че им е причинена болка. Те не хленчат, а направо нападат.

Грижи за Стафордширския бултериер

По отношение на грижите кучето е много лесно за поддръжка. Не изисква нищо повече от задължителното почистване след разходка. Достатъчно е разчесване на козината веднъж седмично. Тъй като още от малки кученцата от породата обичат да дъвчат всичко, което достигнат, на първо време трябва да им се подготвят достатъчно здрави и издръжливи играчки.

Те се справят и живота в апартамент, но идеалното пространство за тях е ограден двор, където да играят на воля. Тъй като не се справят добре в топлото време, необходимо е да се наблюдават в горещите дни, защото има опасност да прегреят.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати