Какво трябва да знаем за овчарските породи кучета

Овчарски породи кучета
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Някои от най-интелигентните породи кучета са овчарските кучета. Сред най-популярните представители са Коли, Немска овчарка и Корги.

Овчарските кучета са много издръжливи, могат да тичат дълго време и биха пазили с удоволствие вашето стадо. Въпреки че някои от кучета от тези породи никога не са виждали овца, техните инстинкти са много силни.

Затова, ако си търсите лоялно и любвеобилно куче, със сигурност се замислете за тази порода.

Характер на овчарско куче

Овчарските кучета имат горе-долу сходни характеристики – те са бързи, пъргави и лоялни. Като цяло те са щастливи, умни, енергични и атлетични животни, на които трябва да бъде осигурена възможност да изразходват енергията си. Тези кучета са отлични компаньони и лесно се поддават на тренировка.

Отглеждане на овчарско куче

Специфичният характер на овчарското куче зависи от неговата порода. Например Колито е сладко и нежно куче - най-известно е от телевизионното превъплъщение на Ласи, докато образът на Немската овчарка най-често се асоциира с Комисар Рекс от едноименния сериал.

Тази порода рядко би направила пакост и лесно се обучава, което го прави подходящо за семейства, в които досега не е имало животно. Колито и другите овчарски кучета имат силно развит инстинкт да пазят територията си. Това може да се счита и като лоша страна на характера, тъй като са възможни малки инциденти, но добрата новина е, че тези кучета лесно се дресират.

Особености на овчарско куче

Овчарските кучета са развъждани първоначално, за да живеят във ферми с животни, но в днешно време те често се срещат като домашни животни за апартаменти и къщи. Единственото, което трябва да имате предвид е, че се нуждаят от повече пространство, където да изразходват енергията си.

Затова, когато решите да си вземете куче, помислете дали имате възможност и колко често да го извеждате, за да потича. Различните породи овчарски кучета се изнервят, когато са в тесни пространства.

Домовете с двор са изключително подходящи за тях. Идеалният собственик на овчарско куче е този, който обича да тича и да бъде активен. Ще ви трябва много енергия, за да смогвате на кучето си.

Отглеждане на овчарско куче

Породи овчарски кучета

В общи линии отглеждането на овчарското куче не се различава от отглеждането на друга порода. Ще трябва да им осигурите подходящо медицинско обслужване, лицензиране, да му осигурявате балансирано хранене, да бъдете лоялни и търпеливи.

Както споменахме, овчарските кучета са много активни, затова планирайте внимателно програмата си, за да имате достатъчно време за разходки и обучение на кучето. В противен случай рискувате то изгради вредни навици. Овчарските кучета гледат на дресировката като на забавление.

Разбира се всяка порода има различни специфики при отглеждането. Повечето от овчарските кучета се скубят доста, затова трябва да отделите поне 30 минути на седмица да ги решете и да полагате грижи за козината на кучето.

Овчарските кучета са изключително подходящи за хората, които имат много свободно време и енергия, за да се занимават с пухкавия им приятел. В замяна те ще ви дарят с много любов и вярност.

Породи овчарски кучета

Грижи за овчарско куче

- Белгийска овчарка – тази порода са средно големи овчарски кучета и както се досещате, произходът им е от Белгия. Те са верни и послушни, много лоялни към стопаните си. Това е една от най-активните породи кучета;

- Австралийска овчарка – тази порода е със средна големина. Подходящите за живот в ранчо или ферма;

- Бриар – тази порода притежава балансиран темперамент. Те не са нито агресивни, нито плахи. Привързват се изключително към собствениците си и понякога се държат не добре с непознати;

- Австралийско пастирско куче – както става ясно от името, тази порода произлиза от Австралия. Използвани са в кравеферми. Те са издръжливи и могат да се справят без проблем с дългите разстояния, както и с неравните терени;

- Бордър Коли – те са много влюбчиви и послушни. Средно големи и отлични кучета пазачи;

- Немска овчарка – те са средно големи породи. Изключително послушни и лоялни животни са. Немската овчарка е идеалното куче пазач.

Това са само част от породите овчарски кучета. Известни са още много, но голяма част от тях са разновидности на горепосочените;

В заключение, за овчарските кучета може да се каже, че са верни, лоялни, трудолюбиви и много енергични животни. Те биха защитавали с удоволствие дома ви и ще се радват много на вниманието ви. А ако още си нямате такова кученце, разгледайте нашите обяви за немска овчарка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати