Басетхаунд - особености на породата

Басетхаунд- особености на породата
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Сред многобройните кучешки породи забележително място се пада на ловджийските кучета. Те са известни с това, че се ориентират отлично по миризми.

Групата на ловджийските кучета също е много голяма. Освен типичните ловци, има и такива, които са се превърнали повече в семейни приятели, защото умеят да се разбират добре с хората от всички възрасти, както и с други домашни животни. Тази характеристика приляга особено на породата басетхаунд, наричана по-често само басет. Тъй като е много често срещано домашно куче, басетът заслужава да бъде добре опознат.

История на Басетхаунд

Името на породата басетхаунд идва от френски език. Bas означава нисък, а basset значи много нисък. Това е чудесно определение за това не дребно, но пък наистина ниско куче, заради късите му крака. По това то наподобява дакел и корги. Точно такова гонче е било необходимо на монасите от френския манастир Свети Хуберт. Късокраките кучета по-лесно се навеждат, за да душат сред храстите и ниските дървета, а поради това, че се движат по-бавно от дългокраките кучета, те са по-лесни за следване от ловците. Тези животни не убиват дивеча, те само го откриват и посочват на ловеца.

Породата е създадена като ловна, специално за преследване на зайци и друг дребен дивеч. Затова обонянието при тях е основно достойнство. Породата басетхаунд се поставя на второ място сред кучетата, след блъдхаунд по отношение на техния нюх, създаден от респектиращите 20 милиона рецептора на обонянието.

От родната си Франция басетхаундът е пренесен в Англия, където е кръстосван с местни породи и се получава британска версия на ловното куче с къси крака. По-късно достига и до САЩ, след като екземпляр от тях е подарен на президента Вашингтон. На Парижкото изложение преди около 150 години породата печели голяма популярност.

Преди 55 години е одобрен създаденият от Пол Верние стандарт за породата, където са описани разновидностите на кучето.

Първите кучата басетхаунд са известни във Франция от ХVІ век. Външно те наподобявали силно нормандския басет, който продължава да съществува като самостоятелна порода и днес.

Стандарт на порода басетхаунд

Бременност при басетхаунд

Въпреки, че има къси крака, кучето от порода басетхаунд не може да бъде определено като малко или дребно куче. То е едро куче и с доста дълго тяло. Главата на басетхаунда също е голяма и доста масивна. Черепът му е изпъкнал, а муцуната му е дълга.

Очите на кучето са с форма на ромб и са в тъмните нюанси на кафявото.

Ушите на басетхаунда са много дълги, почти до земята. Те, освен че му придават умилително смешен вид, играят важна роля в преследването и откриването на дивеча. Когато кучето души, те се влачат по земята и събират обонятелни молекули.

Друга отличителна особеност са големите кожни гънки по шията на басетхаунда и главата на кучето. В комбинация с дългите уши, те придават на животното малко тъжно изражение.

Породата се характеризира с много плътна структура на костите. Има широк гръден кош и тези характеристики го правят по-тежко от нормандския басет.

Опашката на кучето е дълга, с бял връх накрая и стои изправена. Това улеснява ловците да виждат своя следотърсач сред тревата.

Кучето басетхаунд има масивни лапи и предните му крака се обръщат леко навън, за да балансират широчината на раменете му.

Козината на басетхаунда е къса и гладка. Среща се в черно, бяло и рижаво. На височина кучето не надхвърля 38 сантиметра. Мъжките достигат до 29 килограма, а женските са около 2 килограма по-леки.

Характер и поведение на басетхаунд

Тази порода е изключително контактна. По поведение баседхаунд са лоялни, добронамерени, много социални кучета. Към непознати са настроени приятелски и са предразположени към нови контакти, защото никак не са дистанцирани.

Басети

Кучето басетхаунд не обича да остава само, то има нужда от компания, ако не на стопанина, то поне на друг домашен любимец. Разбира се добре с други спокойни породи, но е малко мързеливо куче и ако не бъде непрекъснато насърчавано, то не се старае да си намира занимание, а може да вие и да прояви разрушителните си инстинкти. Отлично се разбират с децата в семейството и са неразделни приятели.

Смята се, че породата басетхаунд не е особено интелигентна и не особено активна и затова представителите му имат склонност към кучешко затлъстяване, ако не бъдат стимулирани да се движат достатъчно.

Тези кучета са шумни. С лай и вой съобщават на стопаните за всичко, което са забелязали. За да привлекат вниманието към себе си, те също така мърморят или скимтят и тези звуци приличат често на човешки говор. Така молят за кучешка храна или за внимание. Подобно на породата бигъл, басетхаундът реагира превъзбудено при среща с непознати или други кучета и лае силно.

Обучение и възпитание на басетхаунд

Обучението на породата басетхаунд изисква много време и търпение. Макар че не са толкова енергични кучета като другите породи (например джак ръсел териер или голдън ретривър), тези кучета ще се упражняват с удоволствие и ще изпълняват команди, ако им бъде даден шанс. Те обичат тези дейности, които провокират ерудицията им, като дълги разходки или екскурзии. Обичат и детективски игри, които им позволяват да използват носа си.

Като всяко гонче обаче, басетите се дресират трудно. За да се подчиняват, повечето се нуждаят от поощряване с лакомства и са склонни да забравят бързо как се изпълнява команда, ако не им се предложи награда.

Важна част от обучението на басетхаунд е да бъдат научени да се връщат при повикване. Това е много съществен въпрос, защото при провал те може да се изгубят и поради тази причина трябва да се извеждат само на каишка.

Заболявания при басетхаунд

Най-често здравословни проблеми на басетхаунд създават дерматитите, артритите, осакатяванията.

Друга група заболявания са на стомашно-чревния тракт. Най-често това са колитите и подуването и превъртане на стомаха на кучето.

Страдат също от кучешка глаукома, а раковите заболявания са най-честата причина за ранна смърт в породата.

Басетхаунд в кола

Средната продължителност на живота на басетхаунд е 12 години, което е типична средна продължителност на живота за всички чистокръвни породи с тези размери.

Хранене на басетхаунд

Това куче обича храната. Също така е склонно да преяжда и затова подбирането на менюто му е най-важният момент в храненето му. Продуктите трябва да осигуряват пълноценно хранене, но с точно отмерени количества. Месото без мазнини, яйцата, изварата са все подходящи продукти, към които трябва да се добавят нужните витамини и минерали. Дали храната на басетхаунда да бъде суха или натурална, е избор на стопанина.

Грижи за басетхаунд

Породата басетхаунд не изисква специална грижа, защото козината е къса и гладка. Стопанинът обаче трябва да почиства добре гънките около врата и особено около устата на кучето, защото там може да се събират нечистотии. Ако се използва за лов, проверката на ушите, които се влачат по земята и лапите на кучето е задължително. Останалите грижи включват стандартното почистване на очите и вътрешността на ушите, което се извършва периодично при всички кучета.

Някои факти за басетхаунд

Най-старото куче от тази порода е живяло във Великобритания и е починало на 16 години и 7 месеца. Този рекорд е отчетен през 2004 година.

За първи път тази порода е представена през 1874 година на широката общественост от Еверет Милейс.

Признаването на породата басетхаунд става бързо, само 8 години след представянето им. Най-напред във Великобритания, а 2 години по-късно и в САЩ.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати