miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кожни проблеми при кучетата

Кожни проблеми при кучетата

Кожни проблеми при кучето
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Също като хората и кучетата имат проблеми с кожата и козината си. При здравите кучета козината да е гладка и гъста, а кожата – розова или черна в зависимост от пигментацията, без петна и възпаления.

Много често обаче се забелязва образуване на корички, на черни или бели петна, лющене и сърбеж. В такива случаи трябва да се свържете с ветеринар и да организирате посещение, за да се вземат навременни мерки.

Не всеки проблем е много сериозен. Ето някои от най-често срещаните кожни проблеми при кучетата.

Сърбяща кожа при кучетата

Кучетата често се почесват и това не винаги говори за съществуването на някакъв здравословен проблем. Понякога забелязваме как домашния ни любимец започва да се чеше по-често от обичайното. Това чесане може дори да не позволи на вас и кучето да спите по цели нощи.

На какво може да се дължи? На много неща като например бълхи, кърлежи или кожно възпаление при кучето, което трябва да бъде третирано от лекар.

Кучешки алергии

Не само хората страдаме от кожни алергии. Животните също имат такива и понякога са по-сериозни от нашите. Те също предизвикват сърбеж и трябва да бъдат третирани навреме.

Куче на ветеринар

На първо място, кожни алергии при кучетата могат да бъдат предизвикани от различни ухапвания – на бълхи, кърлежи или други насекоми, с които вашето куче може да влезе в контакт.

Също така, кучето може да е алергично към някаква храна и да получи обрив или друго възпаление. Това се установява от ветеринар.

Третият вид алергия е така нареченият атопичен дерматит при кучетата. Алергените в случая идват от околната среда и могат да бъдат вдишани или абсорбирани от кожата, докато кучето се въргаля в тревата.

Този вид също изисква посещение при ветеринар, който ще назначи лечение – еднократна инжекция или лекарство, което да се приема на определен интервал, за да може кучето да се чувства комфортно.

Проблеми с козината на кучето

Такива проблеми включват загуба на козина и загуба на блясък и гъстота.

Косопадът при кучетата може да се дължи на редица причини и изисква задължителен преглед при ветеринар. Той може да произтича от алергична реакция към насекоми или паразити подобни на акари или от по-специфични заболявания на щитовидната жлеза или надбъбречните жлези.

Заболявания на кожата при кучетата

Прегледът ще установи точната причина и дали проблемът е инцидентен или хроничен и съответно какви мерки да вземете за по-добра грижа за козината на кучето.

Загубата на блясък обикновено се дължи на проблем с храната. Промяната на това, което давате на кучето може да доведе до подобрение. Дори има и специална храна за козина. Тя е богата на аминокиселини и домашният ви любимец ще реагира добре на това.

Поддържането на добра кучешка диета е една от основните предпоставки за грижата за здравето на вашето куче – отвътре и отвън.

Затова е важно да се консултирате с ветеринар относно храната, която да давате и надбавките от полезни вещества, от които любимецът ви има нужда. Това може да бъде причина за кожни заболявания при кучето.

Кожните проблеми при кучетата са често срещани и трябва да бъдат правилно диагностицирани от ветеринар. Ето защо, когато имате съмнения или притеснения, направете посещение, за да се чувства вашето куче добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати