Мопс - здравословни проблеми и заболявания

заболяванията при мопса са различни

Кучетата от породата Мопс са много очарователни кучета, които са особено предани на стопаните си. Животното се отличава с остротата на ума си, а също така с това, че лесно може да бъде обучено, ако се започне от ранна възраст.

Невъзможно е да скриете умилението си, когато видите тези сладки кученца, но ако имате Мопс, тогава е важно да знаете и какви са най-разпространените заболявания, за да сте подготвени за всяка една ситуация.

Разболяват ли се лесно?

За съжаление тази порода страда от много здравословни проблеми, както и самите болести са доста разнообразни. Сред болестите при Мопса затлъстяването, дихателните проблеми, очните заболявания и настинките са доста често срещани. Патологиите на двигателната система, язвите по главата и стомашно-чревните нарушения също са характерни за породата.

Най-разпространените заболявания при породата Мопс:

1. Нарушения на храносмилателния тракт

Диарията при мопса може да възникне вследствие както на сериозни заболявания, така и поради отравяне с некачествени продукти. Ако кучето ви започне да повръща и има диария, тогава е много важно да пие постоянно вода, за да не се обезводни.

Ако кучето отказва да пие течности, тогава можете да си помогнете със спринцовка и така да му давате вода. Във всеки един случай, ако забележите такива симптоми, трябва да заведете любимеца ви на лекар, за да може да се види, каква е причината, както и да се предприеме адекватно лечение.

2. Заболявания на очите

Мопсовете имат своеобразно и не съвсем обичайно строение на черепа, като във връзка с това, те се отличават с изпъкналите си очи от другите породи. Именно затова понякога при тях могат да падат очите, като разбира се това не става в буквален смисъл. При тази патология, очите им силно изпъкват и стават червени.

За да се оправи това, задължително трябва да се намеси човек. Помнете обаче, че в никакъв случай не бива да правите това вие, тъй като с тази задача ще се справи само опитен специалист, затова е важно да не изпадате в паника и да вържете очите на питомеца ви с кърпа, напоена с физиологичен разтвор или с леко подсолена вода. След това веднага заведете животното на лекар.

мопсът е порода с доста здравословни проблеми

3. Възпаление на роговицата и хронично възпаление на зрителните органи

Кератитът се характеризира със зачервяване, а след това и замъгляване на роговицата. На по-късен етап окото на животното започва да сълзи и да се гнои, като с течение на времето кучето губи способността да отваря засегнатото око. Ако болестта не се лекува и не се вземат навременни мерки, тогава за съжаление може да се стигне дори до оперативно премахване на очите.

4. Ушите на Мопса

Най-често срещаният здравословен проблем при Мопса, който е свързан с ушите, е така нареченото заболяване отит. При него ухото се възпалява и вътрешната част се зачервява. Появяват се и следните симптоми: повишена екскреция на сяра, натрупване на течност в ушите, неприятна миризма.

5. Алергия

Това заболяване също е много разпространено при мопсовете. При него, животното може да разчеше проблемното място дори до кръв. Подобни реакции могат да бъдат предизвикани от редица фактори - храна, материалите, от които е направена каишката например и други. Също така, макар и по рядко, се наблюдава така наречената сезонна алергия към цветния прашец на растенията. При лечението на това заболяване първата и много важна стъпка е да се разбере, какъв точно е алергенът.

По време на терапията ветеринарят ще ви предпише употребата на антиалергични средства, както и имуномодулиращи лекарства, а също така и диета за мопса.

Разбира се, че това далеч не са всичките заболявания при мопса. Други често срещани проблеми при породата Мопс са кожните заболявания, блокиране на задните лапи, кашлица, проблеми с дишането и други. Както при всяко едно куче, така и при това, е важно да го водите на редовни профилактични прегледи при ветеринаря, за да сте спокойни че с питомеца ви всичко е наред.

Също така, ако забележите някаква промяна в неговото самочувствие и като цяло в здравословното му състояние, също незабавно отведете Мопса на лекар, за да се консултирате относно проблема.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати