Обучение и дресировка на Мопс

Обучение и дресировка на Мопс

Кучетата Мопс са декоративна порода кучета, която се отличава със своя дружелюбен и весел характер. Въпреки игривия си нрав, питомците са уравновесени, а също така са много привързани и предани на стопаните си кучета.

По природа породата е много мързелива - много обичат да спят и да не правят нищо. С което напомнят на котките. Тези любимци не бива да са слаби или пълни, а да имат добре развита мускулатура, а това може да стане само с добра дресировка на Мопса.

Поддава ли се лесно породата на дресировка?

Те имат отлична памет и много добре развит интелект, затова са лесни за дресиране кучета.

Ако от най-ранна възраст се заемете с обучението на кучето, тогава то с лекота ще научи всички кучешки команди и ще облекчи както своя, така и живота на стопанина си.

Важно е да не отлагате това и да започнете да го възпитавате веднага след като попадне в дома ви като най-често това започва в периода 6-8 месеца. Важно е да помните, че след като навърши 1 година, обучението му вече става по-сложно и ще е доста трудно да го накарате да изпълнява командите.

Откъде да започнете?

Началото на обучението на Мопса трябва да започне с това, че кучето трябва да свикне със стопанина си. Трябва да го приучите на името му, както и на това че си има свое място. Храненето на Мопса трябва да става само в неговата купичка като най-малкото неспазване на това е гаранция, че скоро ще виждате храната му разпиляна из целия дом.

Как да го научите на команди?

Поощряване на мопса

При ученето на навици е важно да сте постоянни, както и да поощрявате любимеца си за всяко едно изпълнение на командата.

Ако в началото кучето прави нещо неправилно, не му се карайте, а бъдете търпеливи и повтаряйте командите, докато не свикне и не разбере какво се иска от него. Изпълнението им трябва да става бързо - докато му кажете нещо, любимецът ви веднага да го изпълнява.

Обучение на основните команди

За да можете да научите максимално бързо и ефективно питомеца си на различните команди и да го възпитате е важно да спазвате следните прости правила:

- Обучението трябва да става на местата, където кучето няма да се разсейва от процеса;

- Дресировката на кучето не трябва да е повече от 2 пъти на ден като е желателно това да става преди храненето;

- Новите команди трябва да се упражняват в началото, а след като кучето разбере какво се иска от него, може да се премине към повтарянето и затвърждаването на вече научените навици;

- Не пренатоварвайте кучето си - достатъчно е да повторите новите команди по 3-4 пъти на едно занятие;

- Поощрявайте кучето си всяка една правилно изпълнена команда по време на обучението с похвала или малко лакомство.

Учене на основни команди при мопса

Имайте предвид, че е много важно да правите всички постепенно. Това значи, че не бива да преминавате към нова команда, ако кучето не е научило добре първата.

Цялото обучение на Мопса трябва да протича в чисто игрова форма като в никакъв случай не бива да показвате на питомеца си някакви негативни чувства или разочарование от него.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати