miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Видове мастифи и техните особености

Видове мастифи и техните особености

Видове мастифи и техните особености
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Когато чуете мастиф, първите ви мисли сигурно са гигантски, величествени и плашещи. През вековете тези кучета са били използвани като пазачи, овчари, ловци и бойни кучета. Разновидностите на тази порода могат да станат всеотдаен и любящ член на семейството, ако биват внимателно обучени и социализирани от ранна възраст.

Ето малко информация за различните видове мастифи.

Аржентински мастиф

Аржентинският мастиф достига при мъжките средна височина 68 см и тегло от 45 кг, а при женските - около 66 см и тегло до 39 кг. Кучетата от тази порода са предимно бели на цвят и имат къси козини. Те могат да имат и една или повече черни петна по главите си.

Въпреки свирепия си вид, аржентинският мастиф е много внимателно куче, което обича всички своето семейство и ще направи всичко, за да го защити. То обаче може да бъде недоверчиво към непознати хора или животни.

Аржентинския мастиф обикновено се използва за лов или работа, включително като полицейски и военни кучета, а също са от съществено значение и при спасителните операции на хора.

Алангу мастиф

Алангу мастифът е древна порода, която се е използвала от персийската армия за охрана на лагери и военнопленници. Днес кучетата от тази порода обикновено са собственост на заможни фермери в Индия, които ги използват за охрана или за кучешки боеве.

Алангу мастифът живее около 10-12 години, тежи 63-77 кг и достига височина до 76-106 см. То е мускулесто куче, което обикновено е бяло на цвят.

Когато се социализират и тренират добре, кучетата от тази порода мастиф могат да станат най-добри приятели на децата у дома, както и и лоялни спътници на възрастните.

Английски мастиф

Английски мастиф

Английският мастиф е най-тежката порода кучета в света. Мъжките тежат до 105 кг, а женските - до 79 кг. Височината на английския мастиф е около 66 см.

Английският мастиф първоначално е бил отгледан за примамка за мечки, лъвове и бикове, което обяснява размера, силата и издръжливостта му. Тази порода са много добри кучета спасители и отлични терапевтични кучета.

Абруцезе мастиф

Първоначално отглеждани и използвани за охрана на добитък, абруцезе мастифите са впечатляващи бели кучета, известни с успешното възпиране атаки от мечки и други хищници. Тези големи и силни кучета живеят около 12 години и достигнат тегло до 100кг.

Абруцезе мастифът изисква ежедневни разходки и активни игри на открито.

Американски мастиф

Това огромно куче може да достигне тегло от 100 кг и височина 91 см, но е известно, че тези размери са придружени от златно сърце и мек темперамент. По принцип не е агресивен, но може да бъде провокиран, ако открие някаква заплаха за семейството или децата.

Американският мастиф може да бъде с цвят на кайсия, светлобежов или с шарки като на тигър и може да има няколко бели маркировки на гърдите, стъпалата, носа или брадичката. Живее около 10-12 години.

Бразилски мастиф

Бразилският мастиф е доста голямо и набръчкано куче, което средно достига височина до 75 см и тегло 50 кг за мъжките, и 40 кг и 70 см за женските.

Те са инстинктивно недоверчиви към непознати и са защитно настроени към семействата си, така че ранната социализация е задължителна.

Булмастиф

Особености на булмастифа

Булмастифът е масивно куче, което е много интелигентно, лоялно и силно привързващо се. То не се ядосва или агресира лесно. Тези кучета са с къси козини и са червеникави или светлобежови на цвят. Живеят около 7-9 г и могат да бъдат много отдадени домашни любимци и спътници.

Мъжките булмастифи могат да достигнат височина от 63-68 см и тегло 49-58кг. Женските - 60-66 см и тегло от 45-54 кг.

Канарски мастиф

Това са мощни, едри и здрави кучета, които имат къса и груба козина с тигров тип окраска и маски на лицата в черен цвят. Те са независими, безстрашни кучета, които не са особено дружелюбни към непознати. Без правилното социализиране от ранна възраст, те могат да бъдат агресивни както към хора, така и към животни.

Те изискват ежедневни упражнения и ще се чувстват най-добре в домове с големи, оградени дворове, където могат да изразходват енергията си.

Германски мастиф

Кучетата от тази порода могат да достигнат височина 76 см и тегло 54 кг, но много често те не са наясно с огромните си размери и се държат като малки кученца. За съжаление, като повечето кучета с големи размери, те имат сравнително кратък живот от около 8-10 години.

Германските мастифи са внимателни и приятелски настроени към деца и други домашни любимци, но предвид размерите им тези контакти е хубаво да бъдат наблюдавани.

Италиански мастиф

Мъжките италиански мастифи могат да достигнат височина около 71 см и тегло до 49 кг. Женските - около 66см и 44кг.

Те са пъргави и силни животни, които са много внимателни със семейството си, но могат да станат изключително защитно настроени. Те живеят около 10-12 години.

Италианският мастиф е създаден да бъде ловно куче или охрана и е изключително интелигентно и уверено животно, което също така може да бъде лоялен и любящ спътник.

Неаполитански мастиф

Неаполитански мастиф

Кучетата от тази порода не могат да се сбъркат. Те имат големи глави и огромни челюсти, кожни гънки на тялото, а лицата им са набръчкани. Мъжките неаполитански мастифи могат да стигнат до ръст 76см и тегло до 68кг, а женските - 71см и 58кг.

Кучетата от тази порода не се препоръчват за семейства с малки деца, защото много лесно, макар и случайно, могат да ги наранят заради огромното си тегло и размери.

Японски мастиф

Този вид мастиф е великолепно животно, което е много внимателно към хората си, но може да стане агресивно, ако се почувстват застрашено. Японският мастиф тежи 36-61 кг в Япония, но много не-японски животновъди отглеждат кучета от тази порода, които могат да достигнат височина 60-80 см и тегло 58-90 кг.

Японският мастиф е красиво и мощно куче, верен другар и отличен пазач, но определено не е най-подходящото куче за хора без опит в обучението и отглеждането на куче от този тип.

Корейски мастиф

Корейският мастиф има къса, лъскава и копринена козина, която може да бъде с червен, шоколадов или махагонов цвят. Това огромно куче е интелигентно, лоялно и добронамерено.

Размерът на мъжките може да достигне 64-77 см и 72-83 кг, а при женските около 59-68 см и 65-74 кг.

Пиренейски мастиф

Пиринейски мастиф особености
Снимка: Modern Molosser

Пиренейски мастиф произхожда от Пиренеите в Испания и може да достигне впечатляващо тегло от 99 кг и височина 76 см.

Кучетата от тази порода са нежни и спокойни, но и доста упорити и независими. За разлика от повечето други породи мастиф, пиренейските мастифи изискват доста грижи - включително четкане веднъж седмично при нормални обстоятелства и ежедневно миене при смяна на козината.

Южноафрикански мастиф

Тази гигантска порода се използва за защита на фермите в Южна Африка от нападения на диви животни като хиени и лъвове. Средното тегло на мъжки южноафрикански мастиф е около 49-90 кг. Мъжките са с височина около 60-71 см, а женските могат да достигнат височина от 55-63 см.

Испански мастиф

Тази порода може да достигне височина до 88 см и тегло до 100 кг. Те имат къса, но гъста козина, която се нуждае от редовно четкане. Тези кучета имат нужда и от умерени ежедневни упражнения, за да поддържат форма и да не се поддават на разрушителни поведения.

Испанските мастифи са много защитно настроени и имат силни териториални инстинкти, което ги прави подходящи само за много опитни собственици.

Тибетски мастиф

Тези величествени кучета са масивни и покрити с дебела козина и са известни със своята независимост, интелигентност и нуждата да защитават. Тези черти на мастифа правят древната порода подходяща само за определен тип собственици, които са готови да отделят много търпение и време, за да ги обучат.

Височината на мъжките може да достигне 66 см, а на женските - 60 см. Теглото им е около 40-68 кг за мъжките и 31-54 кг за женските.

Турски мастиф

Турските мастифи са във вихъра си, когато работят по двойки, за да пазят овце и други говеда от хищници. Те са доста добри в ефективната защита на до 150 животни. Имат леко златиста козина и тъмни петна на лицето и ушите.

Мъжките обикновено достигат 76-81 см и тежат до 65 кг, но въпреки впечатляващите си размери те са много пъргави и невероятно бързи. Те могат да достигнат скорост до 48 км/час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest