miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Рискове при домашно лечение на животни

Рискове при домашно лечение на животни

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
507
Рискове при домашно лечение на животни
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Първото нещо, което разбираме, когато си вземем домашен любимец, е че неговите нужди се различават от нашите. Не може да си представите за обяд да хапвате чиния пълна със сено нали, но това е част от храната на заека. Също така вероятно нямате апетит за цяла сурова риба, но едва ли има котка, която би отказала.

Колкото и да си приличаме в някои неща, човешкият организъм се различава от този на любимците ни. Защо тогава бихме дали лекарство, създадено за хора, на нашите опашати приятели,

Хората най-често правят грешката да дадат на своят любимец лекарство, когато става дума за болка. Грешно предписано човешко болкоуспокояващо може да е опасно за кучето. Кои лекарства не бива да се дават на нашите пухчета?

Какви са рисковете при домашно лечение на животни?

Аспирин

Котките са изключително чувствителни към аспирина, защото не го разграждат като хората и той може да се натрупа бързо в токсични концентрации. Натравянето на котката води до проблеми с кръвосъсирването, чернодробна недостатъчност и проблеми с хрансмилателната система.

Парацетамол

Не давайте парацетамол на котката без ветеринар

Въпреки че парацетамолът е безопасен за деца, щом става дума за любимци, това съвсем не е така. При котките парацетамолът е 7 пъти по-токсичен, дори малки количества могат да предизвикат смъртоносна котешка анемия. Въпреки че е възможно вашият ветеринар да предпише парацетамол на кучето ви, то дозата е много по-малка от човешката, а прекаляването с парацетамол при кучетата може да доведе до чернодробни проблеми.

Ибупрофен

Ибупрофен, също както другите нестероидни противовъзпалителни, може да доведе до тежки язви в стомаха и червата. Само няколко хапчета могат да предизвикат бъбречна недостатъчност и дори смърт на кучето или котката.

Антидепресанти

Дори малки количества причиняват повишена сърдечна активност, стрес при домашните любимци, гърчове или смърт. Опасността от тези лекарства е, че са привлекателни за животните, особено за котки.

Антибиотици

Не лекувайте сами болна котка

Някои антибиотици могат да бъдат фатални при лечението на животното вкъщи. Зайците, морските свинчета и други гризачи имат непоносимост към пеницилин и други от групата на бета-лактамите. При тях тези антибиотици водят до дисбактериоза в червата, диария при заека и често смърт.

Ако не сте прочели лекарството, което имате под ръка в този списък, това не значи, че е подходящо за домашно лечение на болно животно. Тук сме изброили само малка част от най-често срещаните опасни лекарства.

Ето защо никога те трябва сами да предписвате лекарства на любимеца си. Ако смятате, че има проблем, отидете при ветеринар и той ще ви предпише лекарство, пригодено за вашето животинче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати