Козметика за кучета - какво трябва да знаем

Козметика за кучета - какво трябва да знаем

Би било много удобно, ако можехме да използваме нашите шампоани и балсами и за козината на домашния ни любимец. Но това би било пълна грешка, освен ако не искате целенасочено да увредите косъма и кожата на кучето или котката си.

Тук ще обърнем внимание на това с каква козметика за кучета трябва да се сдобиете, ако отглеждате такъв домашен любимец. За грижата за котешката козина имаме отделна тема.

Шампоани за кучета

На какъв вид шампоан за кучета ще се спрете е въпрос както на личен избор, така и зависещ от козината на самата животинка.

Късокосместите породи кучета са по-непретенциозни в това отношение, но ако кучето ви е с дълга козина, то вероятно ще имате нужда и от балсам.

В търговската верига се продават всякакви шампоани за кучета - и такива, които са съвсем неутрални и нямат никакъв аромат, и такива, с които козината на кучето ви ще е ароматизирана в продължение на месец.

Важно е да следите единствено съставките да са колкото се може по-натурални и съобразени с кожата и козината на кучето.

Всяка порода куче има различна необходимост от къпане. Някои кучета се къпят 2 пъти в месеца (може и много по-често, ако кучешката козина е замърсена), а други само веднъж месечно.

Добре е да разполагате и с т.нар сух шампоан за кучета, който е подходящ за употреба между обичайните къпания. Обикновено това е спрей и с него кучето се напръсква без да е необходимо козината му да бъде мокрена.

Особено подходящ е, когато мислите да водите своя любимец на кучешка изложба, защото дори и предходната вечер да сте го изкъпали, ще можете и в деня на самата изложба да придадете аромат (по желание) и блясък на козината му.

Балсами за кучета

Кучешка козметика

Късокосместите породи кучета рядко се нуждаят от нанасянето на балсам на козината им, но ще е истинска обида за един пудел например, ако след измиване на козината му, не му сложите и балсам.

А ако за него ще е обида, за вас ще е истинско мъчение после да разресвате къдравата му козина.

Тук пак можете да срещнете голямо разнообразие от балсами и като аромат, и като начин на употреба.

Някои са под формата на спрейове, а други са в шишенца. Някои се отмиват, други не. Отново важното правило е да са възможно най-натурални, за да не се изсушава кучешката козина.

В случая от избора ви на кучешка козметика зависи не само красотата, но и здравето на вашия домашен любимец.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати