Как да комуникирате с кучето си

Как да комуникирате с кучето си

Способността на кучетата да комуникират с нас през годините е затвърдила позицията им на всеобщи любимци. Понякога обаче – по съвсем обективни причини – сме затруднени. Животното не успява да ни разбере или пък ние не успяваме да разберем него.

Което и от двете да е, факт е едно – всеки стопанин на куче трябва да знае, че животните комуникират по-добре с нас, отколкото ние с тях. Усвоите правилният начин да комуникирате с кучето си още в началото на живота му.

Един от начините е чрез гласа. Четириногите ни любимци не говорят, но са способни да разбират какво ние им говорим. Проучвания са доказали, че те могат да запомнят около 165 думи, а с правилната тренировка – и повече.

И не само – освен думи, кучетата разбират и интонацията ни. Инструкторите по дресиране на кучета споделят, че животните не се впечатляват от ниски, скучни, тихи и спокойни гласове. Вместо това, те предпочитат да им се говори с вълнение, възбуда и с развълнуван тон.

Комуникация кучето

Внимавайте с тона при комуникиране с кучето. Кучето разбира, когато му се карате. Но му е трудно да разбере защо – особено когато назиданието не се случва непосредствено след извършената пакост.

Опитайте да научите кучето си на командата Пусни, вместо на Не. По този начин му предлагате конкретна алтернатива, която то ще разбере.

Каишката на кучето е един от основните инструменти за комуникация, малко стопани обаче го осъзнават. Животното разбира настроението ви чрез начина, по който я държите – когато е отпусната, то знае, че сте спокойни и сте в безопасност.

Когато обаче го държите близо до себе си, а каишката е стегната и изпъната, и четириногото усеща напрежението ви.

Никога не избирайте каишки, които могат да наранят животното – в опита си да възпитат кучето, някои стопани се спират на аксесоари с шипове, например. В дългосрочен план това няма да го възпита да не се дърпа.

Кучета

Вместо това, ще го направи агресивно куче. Ако не ви харесва нещо, което кучето прави, то използвайте командите „Пусни“, „Долу“, „Ела“. Комбинираните подходи обикновено са най-успешни техники за комуникация с кучето.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати