miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Кога кучето трябва да носи намордник?

Кога кучето трябва да носи намордник?

Кога кучето трябва да носи намордник?
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Допреди малко повече от 10 години у нас Законът за ветеринарномедицинска дейност нареждаше намордник да носят само онези кучета, които се приемат за агресивни. Подобен закон може определено да се приеме за "неприемлив", защото са много малко стопаните на кучета, които биха определили своя домашен любимец за "агресивен" или "опасен".

Това е причината, през 2019 г да бъдат внесени промени към този закон, които са приети на първо четене и които гласят, че намордник трябва да носи всяко куче, което е с тегло над 5 кг. Това е, което се знае с пълна категоричност дотук.

Ето обаче какво друго е добре да имате предвид, когато искате да изведете любимия си четириног приятел на разходка. Дали да му поставите намордник или не и какви са глобите при неспазване на действащите към момента закони.

- В случай че вашият четириног приятел е с тегло над 5 кг, то вие трябва да го разхождате свободно не само с намордник, но и на повод. В противен случай ви грози глоба от около 300 лв.

- Ако сте собственик на по-голямо куче, което е от т.нар. бойни породи кучета или може да бъде определено като "агресивно" ( отново подчертаваме, че няма конкретно обяснение на това кое куче може да е считано за "агресивно" ), то глобата, която можете да "очаквате", в случай че го разхождате без повод или намордник, е около 1 000 лв.

- Повечето ветеринари считат, че носенето непрекъснато на намордник, независимо дали от едро или по-дребно куче, може да доведе до сериозни здравословни проблеми при кучето през лятото, защото намордникът би пречел на охлаждането и дишането на четириногото животинче.

- Ако пътувате често в чужбина и взимате вашия четириног другар с вас, проучете внимателно какво гласят законите, касаещи местната ветеринарномедицинска дейност и по-конкретно онези, засягащи разхождането на куче с намордник или каишка. В някои държави няма точни изисквания за това кога едно куче трябва да носи намордник или не, но в други глобата, която можете да "отнесете", ако разхождате кучето си без намордник, е толкова солидна, че може да не ви достигнат средства да я "посрещнете". Или най-малкото ще сте много неприятно изненадани от размера ѝ!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати