Австралийско късоопашато пастирско куче

Австралийско късоопашато пастирско куче
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Пастирските кучета са сред първите породи, появили се по света. Тяхното развъждане е необходимост, възникнала заради нуждата от помощ при паша на животни. Големите стада трябва да бъдат охранявани от надежден пазач, както и от помощник на човека, който да управлява стадото и да го насочва в желаната от пастира посока.

Първоначално като овчарски са се ползвали по - често големите кучешки породи, наричани общо молоси. С намаляването на дивите зверове, като пастирски кучета се ползват и по-дребни породи. При кръстосването днес се търсят животни, които са достатъчно интелигентни, за да се обучават бързо и да спазват стриктно командите на стопанина си.

Сред сполучливите опити в селекцията е австралийското късоопашато пастирско куче. Интересното при него е, че е кръстосано с диво куче, като резултатът е много добър.

История на австралийско късоопашато пастирско куче

Австралийските късоопашати кучета, наричани още стъмпи кучета, са потомци на животни, внесени от Англия, които пристигат в Австралия някъде към 1800 година. Кръстосват ги с дивите кучета динго. Информацията за развитието им в този начален период е оскъдна и версиите за появата на вида са няколко, без да е ясно коя е най-надеждна.

Породата е призната от всички развъдни клубове в Австралия, в Нова Зеландия и САЩ.

Общият вид говори за силно, компактно, добре развито животно, което е винаги готово да изпълни дадените му задачи. То съчетава мощта, баланса, физическата кондиция и здравата мускулатура с подвижността, силата и издръжливостта, така нужни на пастирските кучета.

Главата на австралийските късоопашати пастирски кучета е силна и според стандарта трябва да е пропорционална с другите части на тялото му, да има хармонична структура. Черепът му е широк и леко извит между ушите на кучето. Има черен нос, широка муцуна със стегнати и изчистени устни.

Зъбите на кучето са здрави и силни, а захапката е тип ножица. Тъй като кучето трябва да направлява животните, като ги захапва за задните крака, здравината на зъбите е от особена важност. Долната му челюст е силна и добре развита.

Очите на австралийското пастирско куче са с овална форма и средни на размер, тъмно кафяви. То има буден и интелигентен поглед.

Ушите на кучето са средни, широки в основата, мускулите им са добре развити, изправени и остри. Стоят високо на главата, наклонени са навън.

Вратът му е много силен, средно дълъг, а гърбът му е здрав. Гърдите му са умерено широки.Ребрата са извити, а хълбоците са силни.

Опашката на кучето при покой виси и има лека извивка. Когато се движи леко я повдига. Тя е богато окосмена, като четка.

Предните крайници на кучето са здрави, със закръглени кости, а задните широки и мускулести. Бедрата му са дълги и добре развити. Лапите му са кръгли, с къси и силни пръсти.

Походката и движенията на кучето са спокойни, гъвкави и неуморни. Може да се движи не само бързо, но и внезапно да променя скоростта. Прави впечатление синхронът, който съществува между движението на предните крайници и плешките и мощните тласъци на задните крайници. Оттам идва грациозността на движенията на кучето.

Козината на австралийското овчарско куче е гладка, двуслойна, подкосъмът е гъст и късичък. Козината стои прилепнала, всеки косъм е прав, твърд и плосък. Това го прави устойчив на дъжда. По тялото и задната част на краката има по-дълга козина, която образува нещо като предпазни чорапи. Космите по главата му са къси, а по врата по-дълги и плътни. Козината на дължина достига до 4 сантиметра.

В цветово отношение се позволява синьо, синьо-шарено или синьо на лунички, може да има и петна. Допустими са черни, сини или кафяви петна по главата, гърдите и гушата. Жълтокафявият подкосъм е допустим, ако не се вижда над синия покривен косъм. Равномерни петна по главата са желани.

Австралийското пастирско куче е предан другар

Височината на кучето при холката при мъжките трябва да бъде 46-51 сантиметра, а при женските 43-48 сантиметра. Теглото им е от 16 до 23 килограма.

Характер на австралийско късоопашато пастирско куче

По характер австралийското късоопашато пастирско куче е интелигентно и има развит защитнически инстинкт. Винаги е нащрек, бдително, смело и надеждно животно, което в същото време е много предано и изпълнително. То е напълно посветено на своята работа и това го прави идеалното куче. Основната си работа - да води и контролира стадата, както в широки, така и в тесни затворени пространства, то върши перфектно. Когато не е заето с работата си, кучето е много енергично и има желание за непрекъснати игри.

Тази порода се привързва към един от членовете на семейството и изпълнява всичките му заповеди. Тъй като е резервирано към непознати, може да се използва като куче пазач.

Тъй като са самостоятелни, нямат нужда от постоянното присъствие на стопанина. Въпреки че видимо не проявяват привързаността си, те оценяват добрите грижи и похвалите.

Не трябва да се забравя обаче, че това е овчарско куче и то може да прояви инстинктите си у дома. Понякога хапе леко, когато иска нещо. Макар че не е много силно, може да се разчита на него.

Австралийското късоопашато пастирско куче се нуждае от обучение, кучешки упражнения и достатъчно пространство, за да тича. По тази причина не е най-добрия избор за домашно куче, отглеждано в апартамент. Има нужда постоянно да бъде водено с твърда ръка.

Основните характеристики на породата са: бдителен пазач, умно и хитро животно и много трудолюбиво.

Заболявания при австралийско късоопашато куче

Заболяванията при австралийско късоопашато пастирско куче не се наблюдават, то е здраво, силно и пригодено да работи навън, във всякакви метеорологични условия. Все пак е предразположено към болестите, характерни за всички представители на кучешкото семейство. Това са проблемите с очите, дисплазията на тазобедрената става, а тази порода понякога страда и от глухота.

Отглеждане на австралийско късоопашато пастирско куче

Ако бъде отглеждано правилно, кучето живее до 15 години. За тази цел то трябва да има разнообразна хранителна диета с всички необходими хранителни вещества. Независимо дали става въпрос за натурална кучешка храна, или консервирана, кучето трябва да приема необходимото за правилното му развитие, с храната и като хранителни добавки, когато се налага.

Грижата за козината на кучето е лесна, четкането е регулярно, за да се освободи животното от натрупаните сред природата нечистотии, а също е нужно преглеждане на краката и тялото му за паразити. Почистването на очите и ушите също е част от грижата за всяка порода куче и важи и за австралийското късоопашато.

Някои факти за австралийско късоопашато куче

Според специалистите австралийскато късоопашато пастирско куче е идеален избор за земеделски стопани, семейства, които имат по-големи деца и хора, които живеят активно и пътуват често.

Това куче много напомня с вида си на австралийските овчарки. Различават се само по по-късата опашка и по-дългите си крака.

Понякога опашката му липсва, а когато все пак е там, тя не надвишава 10 сантиметра.

Смятат кучето за послушно и предано, макар че е с независим характер.

Много малък брой от тези кучета са регистрирани в родословни книги, защото са развъждани основно в австралийската пустош.

Името на породата в този си вид е дадено през 2001 година.

Всяка тенденция към олекотеност или тежест се смята за сериозен недостатък в стандарта. Всички отклонения също и се разглеждат като недостатък, сериозността на който се преценява според неговата степен.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати