Как да научим кучето да спи на кучешко легло

Как да научим кучето да спи на кучешко легло
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Повечето кучета са силно привързани към стопанина си или някой член на семейството. Поради тази причина е напълно естествено любимците да имат желание да спят нощно време с този човек – първо, за да го пазят, и второ - за да се чувстват самите те по-сигурни.

Може би поради тази причина много кучета изобщо не са научени, че трябва да спят в собственото си легло. Те обикалят къщата в търсене на най-подходящото място за сън, особено ако техният стопанин не желае да ги допусне в спалнята си.

Защо трябва да приучите любимеца си да спи на едно и също място и това да е неговото легло?

Това е не само въпрос на дисциплина, но и ще гарантира на вас, семейството ви и на самото животно по-пълноценен сън. Процесът може да отнеме няколко седмици, затова се въоръжете с търпение.

Преди да започнете помислете за следните неща:

Преди всичко потърсете най-подходящото място, на което да сложите кучешкото легло. Възможно е обаче то да не допадне на животното. Ако например го принудите да спи на долния етаж, а вие сте на горния или спалнята ви е в другия край на къщата.

В такъв случай потърсете ново местенце. В случай че кучето вече е свикнало да спи във вашата стая, но искате да го отучите, тогава сложете леглото му възможно най-близо до вратата. Така любимецът ви ще е спокоен, че ще ви чува да дишате нощем и ще усещат миризмата ви.

Някои кучета пък предпочитат да спят в дневната, защото така могат да държат под око целия дом.

От голямо значение са и формата и размера на леглото. Ако имате дребна порода кученце, то вероятно ще се чувства най-комфортно в малко легло с издължени стени. Сложете вътре мека възглавничка, в която животното ще може да се гушне и да заспи спокойно.

По-едрите породи кучета обикновено спят с изпружени крайници, затова им вземете нещо голямо и широко, така че да имат достатъчно пространство да се излегнат добре. Ако домашният ви любимец е вече на възраст, тогава може да поставите в леглото му матрак с мемори пяна, която ще му даде повече комфорт при болки в костите.

Ето как да тренирате кучето си, за да спи в собственото си легло:

Кучешко легло

1. Уверете се, че мястото което сте избрали допада на животното. Също така имайте предвид, че то трябва да бъде редовно почиствано;

2. Покажете на домашния си любимец къде се намира неговото легло. Най-важното условие кучето да го приеме и да свикне с него е, леглото да му е по размер и да е комфортно. Насърчето го да влезе в него и го убедете колко е хубаво, като говорите с подходящата интонация. Животното ще усети вашия ентусиазъм и ще възприеме леглото като награда и нещо положително;

3. Измислете си команда, която повтаряйте всеки път, когато дойде време за сън. Тя трябва да окуражи кучето да спи в леглото си. Заведете животното до мястото и му обяснете, че тук ще трябва да прекара вечерта. Бъдете настойчиви, повтаряйте командата и сочете с пръст леглото;

4. Когато четириногото влезе в леглото му, дайте лакомство за награда. Тренирайте кучето всеки път, в който кажете командата то да отива и да ляга в леглото си. Може да го правите и през деня с цел усъвършенстване. Ако забележите, че е задремало някъде из къщата, събудете го и го заведете до леглото;

5. В началото е напълно възможно домашният ви любимец да става от леглото през нощта и да спи на други места. Тогава го събудете и го заведете отново до леглото му като му повтаряте командата. Дайте му лакомство когато влезе в креватчето си, но само първия път. Ако отново се събуди и се наложи пак да го водите, дайте команда с по-твърд тон. Не му давайте повече лакомства, защото лесно може да му стане навик да се буди посред нощ, за да похапне нещо вкусно.

Средно привикването на кучето да спи в собствено легло отнема между 2 и 3 седмици.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати