Австралийски копринен териер

Австралийски копринен териер
Снимка: Delia Strange/pixabay.com

Австралийският копринен териер е сладко, дребно и късокрако куче, много игриво и импулсивно животно. Прилича на движеща се непрекъснато играчка, която не спира да лудува.

Трудно е да се повярва, че тези сладки създания са невероятни ловци, овчари, кучета-пазачи, охрана. Зад симпатичната физиономия се крие волево и смело куче, с необичайни за ръста му способности.

Малкият австралийски копринен териер ще направи всичко, за да защити дома на своя стопанин, докато той отсъства. Мини размерът му не пречи да носи лъвско сърце, от което извира обич и привързаност към стопанина и готовност да брани него и дома му. Историята на неговия произход не е толкова необичайна, колкото на други породи, но все пак заслужава внимание.

Произход на австралийски копринен териер

Малкото кученце е получено като кръстоска на два териера - австралийски териер и йоркширски териер. Неговата история започва късно, през ХІХ век, когато първите йоркширци са пренесени в Австралия. Малките породи кучета винаги са вили високо ценени от дълбока древност, затова новото попълнение е кръстосано с вносните.

Преследвана е и друга цел - интересен син цвят на козината. И надеждите на животновъдите се оправдават. Австралийският копринен териер се отличава с красива козина със сребрист синеещ оттенък. Наименованието копринен идва от факта, че козината му е мека и гладка като коприна, освен че е красива и необичайна на цвят.

Световните кинолози оценяват бързо достойнствата на новополучената порода и скоро след това представителите на вида се представят на най-престижни изложби. Одобрени са и стандартите за кучето. Преди 94 години стандартът окончателно е уточнен. Наричат тези сладурковци също сидни примки.

Разпространение на австралийски копринен териер

Разпространението на австралийския копринен териер става много интензивно след ІІ световна война, когато демобилизираните военни отнасят у дома малките симпатични териерчета. Така стигат и до САЩ.

Характеристика на Австралийски копринен териер

Поведение на Австралийски копринен териер

Според одобрените стандарти кучето трябва да има следната визия:

Главата е пропорционална на цялото тяло, с плоско чело, по-дълго от носа. Ясно изразеният преход от носа към челото е задължителен.

Ушите му са средно прилепнали, триъгълни, носи ги изправени. Те са със заострен връх. Ушните му хрущяли са еластични. Те са покрити с мека вълна.

Нослето е черно, зъбите са малки, бели, равномерни, със захапка тип ножица. Очите са малки, кръгли, кафяви на цвят. Погледът е оживен, понякога предпазлив.

Тялото на копринения териер е удължено и силно, с плосък гръб, среден размер на гръдната кост. Вратът е умерен. Лапичките му са плоски, заоблени, ноктите са черни. Опашката му е вертикална, леко извита към гърба.

Козината на австралийския коприненият териер е най-забележителната част от неговата визия. Тя е мека като коприна, дълга до 15 сантиметра. Покрива цялото тяло на животното, със син оттенък е, а към опашката цветът става по-тъмен и по-богат. Синьото е като плащ, който покрива кученцето отгоре, а под него се крие кафява козина, така че подплащниците му са в кафяво.

Външно кучето прилича на йоркширците, но със синя козина. Копринените териери са на ръст от 23 до 26 сантиметра и тежат от 3.5 до 5 килограма.

Характер на австралийски копринен териер

Тези дребни кученца са много импулсивни и игриви. Малките сладури са енергични, интелигентни, любопитни, с жив и остър ум. Те са подходящи питомци както за млади хора, така и за уравновесени стопани, които имат време и енергия да се занимават с тях.

Факт е, че въпреки малките си размери тези кученца имат истински характер на териер. Обичат да ловуват, като плячката им рядко надвишава размерите на гризач. Мъникът е идеален спътник за всеки стопанин и перфектно семейно куче.

Поведение на австралийски копринен териер

Дребничките териерчета са всъщност доста дръзки кучета и се грижат не само за себе си, но и за своя стопанин. У дома са послушни и покорни. Разбират се добре с децата и други животни, защото имат балансиран характер, обичат да играят, но проявяват и сдържаност.

Единственото неудобство е, че мъничето започва да тича и скача рано сутрин, въпреки протестите на семейството и трябва да му се осигуряват дълги разходки и активни тренировки, за да няма достатъчно енергия да разваля почивката на цялото семейство.

Тези мъници се адаптират идеално към всякаква среда, но са много предпазливи към непознати и адаптацията изисква малко повече време. Тъй като са много чисти и приятелски настроени, ще съжителстват с всички членове на семейството идеално, когато се приспособят.

Особености на Австралийски копринен териер

Грижи за австралийски копринен териер

Копринените териери изискват повече грижи. Разходките са дълги, кученцето има нужда от много игри. Идеално място са зоните в гората или парка. След всяка разходка има нужда от продължителна грижа. Тя включва разнообразни дейности.

Най-съществената от тях е грижата за козината на кучето. Тя ще изглежда красива, ако се полагат непрекъснати усилия за нейното поддържане. Четвърт час всеки ден трябва да бъде отделян за разресване. Нужни са специални гребени и фурминатор за дългокосмести кучета. Има и спрейове за разресване на сплъстена козина, ако се получат фитили.

При невъзможност да бъдат разресани, сплъстените места трябва внимателно да се отрежат с ножица, за да не се получи топка от косми, което може да доведе до необходимост от обръсване на цялото тяло на животното. След разресване може да се направи кучешка прическа, като предните кичури около очите може да се вържат с ластик.

Очите, зъбите и ушите на домашния любимец трябва да се почистват ежедневно. Периодично ноктите се подрязват.

Къпането на кучето не е трудна задача, защото кученцата обичат водата и плуването и тези дейности са им от полза. Има специални кучешки шампоани, които е добре да се ползват. След процедурите козината се подсушава с кърпа и сешоар. Тъй като е податливо на настинки, кученцето трябва да се пази от простуди при къпане.

Хранене на австралийски копринен териер

Австралийският копринен териер се храни както с натурална храна, така и с балансирана готова храна. Ако изборът на стопанина е домашно приготвената храна, то трябва да се добавят нужните витамини, защото дефицитът на полезни вещества води до ставна дисплазия при кучето.

Ваксините са силно препоръчителни, както и редовно вътрешно и външно обезпаразитяване, за да се предотвратят различни болести, характерни за кучетата.

Породата страда и от стесняване и възпаление на трахеята. Имат също слаби капачки на коленете.

Обучение на австралийски копринен териер

Обучението на копринения териер трябва да бъде подчинено на позитивните методи. По възможност у домашния питомец трябва да се създаде представа, че този процес е изцяло негова идея.

Дресировката на кучето е добре да протича забавно и предизвикателно. Това е моментът обаче да им се създадат правилни навици на поведение спрямо стопанина. Териерът е интелигентно куче и е готов да се учи, само не трябва да се оставя целият процес в негови ръце.

Обучението включва приучване към опазване на цветята и посевите в градината, защото както всички териери и австралийския обича да копае и се забавлява чудесно, късайки всичко в градината. Обучението на каишка е от задължителните пред стопанина.

Някои факти за австралийски копринен териер

- Прекалено късото и прекалено дългото тяло на това кученце се считат за дефект според стандарта;

- Продължителността на живота им е до 15 години;

- Предшествениците на това мило кученце са убивали дори змии, така че то носи тяхната смелост и кураж, скрити зад миловидната ме външност;

- Австралийския копринен териер е най-малкият от групата на работните териери.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати