miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на курцхаар

Характер и поведение на курцхаар

Характер и поведение на курцхаар
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Отначало кинолозите смятали, че предците на курцхаара са населявали територията на Германия още от незапомнени времена. Техни стопани били представителите на немски и австрийски знатни родове, които използвали кучето за лов, по време на своите пирове. Но фактите все повече свидетелстват за това, че прародителите на породата са били докарани в Германия от Средиземноморието, където от своя стана са попаднали от слънчева Азия.

Породата немски курцхаар е уникална във всички отношения. Той не е само добро ловно куче, но и ярка илюстрация на пословицата кучето – най-добрият приятел на човека. Курцхаарът силно се привързва към своето семейство и не обича да бъде разделян от него за дълго време. Четенето на книги, взимането на вана или простото приготвяне на храна, не могат да преминат без активното участие на курцхаара.

Какво друго трябва да знаем за характера на курцхаара?

Трябва да се отбележи, че силната преданост на кучето може да се превърне в проблем. Оставането дълго време сам за курцхаара е недопустимо. Той ще започне да руши покъщнината и да вие непрестанно. По-добре се замислете за друга порода куче, ако планирате да стоите до късно на работа или да излизате често с приятели.

Липсата на своевременна социализация ще направи от курцхаара плашливо куче. Той може да избягва новите членове на семейството продължително време, но все пак в даден момент ще се привърже към тях. Това е особеност на неговия характер.

Курцхаарът не е агресивно куче към непознати, а напротив, животното е игриво и дружелюбно. Поради тази причина породата не е добър вариант за охрана. Кучето лае силно, ако види чужд човек, но е неспособно да защити територията си.

Ако търсите весел и активен приятел за детето ви, обърнете внимание на поведението на курцхаара. Тези кучета отлично съжителстват с деца и са готови да играят с тях до припадък. Те проявяват търпимост към силните детски прегръдки и бъркането в устата, но не оставяйте малкото дете изцяло само с животното.

Курцхаар

Въпреки изящният си вид, курцхаарът е достатъчно силен да събори детето и да му навреди. Представителите на тази порода прекрасно съжителстват и с други домашни питомци. Те имат огромно желание да демонстрират превъзходство и стремеж да заемат алфа мястото в импровизираното семейство. Мъжките често се лаят по между си, за да изяснят своите взаимоотношения.

Ако добре сте възпитали курцхаар, вие спокойно може да го оставяте насаме с друго куче или котка. Компанията на зайци и декоративни гризачи е меко казано неуместна. Няма гаранция, че инстинктът на ловец няма да се събуди в най-неподходящия момент. Кучето може да нападне другия ви домашен любимец и това да доведе до наистина неприятни последици.

Курцхаарът е активен и енергичен. Тази характеристика ще чуете от устата на всеки стопанин на такова куче. Задължително му осигурете ежедневна няколкочасова разходка на кучето. Той обича да бяга, да изучава околността и мрази кратките и набързо скалъпени разходки.

Логично е да се предположи, че тази порода не винаги е подходяща за тесните апартаменти.

Курцхаарите са по-подходящи за отглеждане в големи и просторни дворове на къщи. Отопляемата къщичка, апетитната храна и възможността да потича със своя стопанин по всяко време на денонощието ще направят вашият питомец най-щастливият на планетата. Ако ограничите свободата и активността на курцхаара вие ще получите неуравновесено куче с лабилен характер и лошо здраве.

Ако го отглеждате курцхаар в двор не забравяйте да му отрежете всички пътища за отстъпление. Курцхаарът е склонен към бягство, тъй като природното му желание да изучава непознати миризми е твърде силно. Той няма да бъде спрян дори от оградата, без особени усилия ще прокопае дупка или просто ще прескочи ограждението, за да достигне своята цел.

Куче от породата Характер и поведение на курцхаар

В този случай развитият му интелект се явява като проблем. Кучето може да разработи детайлен план за бягство от територията си, затова не оставяйте своя любимец без надзор. Той е способен да намери пътя към вкъщи, но по-добре да не рискувате живота на своя четириног приятел.

Препоръчително е да се започнете дресировката на курцхаара с базови команди и след това да преминете към доста по-сложните. Повтаряйте с кучето вече заучените команди, тъй като курцхаарът е склонен да забравя, това което е научил.

Представителите на тази порода проявяват упорство. Вие трябва да бъдете лидер в очите на своя любимец, иначе вашите думи ще останат без реакция. Курцхаарът е склонен да се разсейва, в процеса на обучение, ако усети любопитен мирис и желанието му да намери източника му става непреодолим. Тази невнимателност ще се задълбочи, ако кучето не ви смята за лидер.

Не си струва да се придържате към определен план по време на дресировката на кучето. На него бързо му доскучават еднообразните занятия и е възможно да се сблъскате със стена от нежелание за изпълнение на команди и равнодушие. За да държите ситуацията под контрол се подгответе с комплекс от разнообразни упражнения, за да може вашият питомец да проявява своите интелектуални и физически умения изцяло.

Ако смятате да го обучите за ловец, заменете специфичните кучешки команди с по-прости физически занятия. Бягането с препятствия и гоненето на фризби са отлични варианти за курцхаара. Важно е кучето да разбере, че лакомството и наградата трябва да се изработят. Това ще укрепи позицията ви на лидер.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за курцхаар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest