miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как сами да подстрижем куче?

Как сами да подстрижем куче?

Подстригване на куче
Kомплект четки за кучета-20%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
16.00 лв.
Виж ››

Ако имате куче, тогава е добре да знаете как да подстрижете кучето си сами у дома. Изключение могат да направят само стопаните на кучета с къса козина, която не е по-дълга от няколко милиметра.

Кучетата могат да се подстригват, както за да имат по-привлекателен външен вид, така и по чисто хигиенични причини, ако козината е много дълга и се оплита често и се цапа. Също така кучето може да се подстриже, за да се облекчи през горещите летни дни, когато е много топло.

Във всеки един случай, преди да решите го направите, трябва да сте предварително подготвени и да знаете, какво да правите така да се каже. Няма как да вземете машинка за подстригване и просто да поставите животното във ваната, тъй като най-малкото можете да му докарате силен стрес, ако не сте се погрижили предварително за това да го успокоите.

Малко животни ще се съгласят така да ги подстригвате и ще стоят послушно и кротко. Трябва да ги приучите постепенно и най-добре е това да започне още от ранна възраст, за да не се плашат. Пускайте понякога машинката за подстригване и награждавайте кучето ви с кучешки лакомства, когато забележите че не се страхува.

Така ще разбере постепенно, че няма от какво да се плаши. Понякога можете да докосвате леко козината му с ножица, като дори да не режете, а за да разбере просто кучето че няма нищо опасно в това и че няма да го нараните. Отново можете да го награждавате, ако е спокойно и послушно.

Когато вече забележите, че кучето ви е спокойно, едва тогава можете да започнете да го подстригвате. Това може да се случи, както след седмица, така и след месец. Всичко зависи от това, на каква възраст сте започнали да го обучавате, както и от характера на животното.

Подстригването на кучето е част от грижата за козината му

Вторият и много важен етап е избора на подходящи инструменти за подстригване на куче. Ще ви е необходима както ножица, така и машинка за подстригване на кучета. Ако козината на кучето е много гъста, тогава можете да махнете от този списък ножицата, тъй като с нея ще стане много бавно подстригването на кучето.

Не е толкова трудно да дресирате кучето си да е послушно и кротко по време на подстригването в домашни условия, както и самите вие да свикнете да правите това лесно и бързо. Важно е да сте последователни и отначало да изчакате питомеца ви да спре да се бои и да е спокоен, както и да се запасите с търпение по време на приучаването му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати