miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Всичко за породата Американска Акита

Всичко за породата Американска Акита

Американската акита е големо куче
Снимка: pixabay.com

Доскоро дори опитни развъдчици или любители на четирикракия приятел на човека не знаеха за съществуването на такава уникална порода като американската акита. Нейната популярност е сравнително нова, отпреди около 30 години, което означава от 90-те години на миналия век. Независимо от тези факти, историческите сведения показват, че породата американска акита датира отпреди няколкостотин години.

Днес има доста спорове за мястото на американските акити като отделна порода. Международната организация, която е оторизирана с признаването на породите, е дала своя глас за акита ину като японско куче, а американската акита се признава като порода в САЩ.

Разновидности на японското куче Акита

В името на породата присъства определението американска, но истината е, че това е японско куче. Съществуват две разновидности на породата. Японската линия е известна като акита ину или просто японско куче. Американската акита е голямо японско куче.

Между двата вида кучета има малка разлика. Японската версия се характеризира с малък брой цветове на козината, докато при американските те са почти всички възможни. Има и незначителни разлики в размера на животните, както и във формата на главата им.

Произход и разпространение на Американска Акита

Американската акита е потомък на японското куче и английски породи молоси. Оригиналът принадлежи към най-старите породи кучета, чиито изображения са намирани по артефакти, принадлежащи на периоди отпреди новата ера. Акита ину обаче се свързва с периода на отриване на японски пристанища в средата на ХІХ век. Тогава започва разпространението на местната аборигенска порода по света чрез чужденците, които посещават Япония.

Породата е донесена в Америка от Япония след Втората световна война, тъй като американските военни в Страната на изгряващото слънце забелязали тази интересна порода и взели в родината си няколко кутрета. Така в Америка с кръстоска на мастиф и тези малки кученца се появила породата американска акита, която е просто версия на японското куче.

За работно куче може да се ползва американска акита

Самите японски акити ину са почти изтребени през войната, но в последствие тяхната родина започва да възстановява оригиналната порода, като въвежда ограничения в стандарта по отношение на цвета на козината в полза на традиционните цветове. Американците обаче държали да развъждат по-едри кучета от породата с кафява козина, различни на външен вид от японската акита ину.

Американската акита е едро на ръст куче, много силно и с масивна структура. Има широка глава с триъгълна форма, когато се греда отгоре. Черепът е плосък и широк между ушите. Широка и дълбока муцуна, черни устни, но не увиснали и розов език. Носът е широк и черен. Може да има лек бял пигмент.

Очите му са малки, с тъмнокафяв цвят, триъгълни по форма. Ушите на кучето са изправени. Носи ги напред, на една линия с шията. Те са малки за главата му. Има заоблени и притъпени челюсти, много силни, с мощна захапка, която по стандарт е ножица. Вратът му е дебел и мускулест, къс, разширяващ се към раменете.

Тялото на Американска Акита е по-дълго, отколкото високо. Има тънка кожа, но много стегната. Гърбът е равен, а гърдите широки и дълбоки, с добре развити ребра. Това куче има голяма опашка, покрита плътно с косми. Носи я над гърба или плътно прилепена до бедрото. Широка и силна е в основата си.

Предните му крайници са много здрави и прави, като се гледат отпред. Задните са със силни мускули. Бедрата са силни и добре развити. Лапите на кучето са прави, като на котките.

Козината на американска акита се състои от два слоя. Гъст, мек подкосъм и по-къс покривен косъм. Дължината на косъма е около 5 сантиметра. Височината на кучето при холката е до 71 сантиметра при мъжките и 66 сантиметра при женските.

Цветовото разнообразие в козината е голямо, от червено, пясъчно, бяло до петнисто и ивичесто.

Характер и поведение на Американска Акита

Кучето от породата американска акита има силна воля и мощна физика. Само опитни професионалисти могат да се справят с това животно, за начинаещи това куче е твърде голяма хапка. Американската акита е доминиращо куче с много неспокоен характер. То обича свободата, агресивно е към външни хора, които не познава, отдадено е на членовете на семейството. Ще отнеме много време и усилия да бъде подчинена породата.

Американска акита
Снимка: pixabay.com

Поради факта, че кучето е с бойни качества и в Япония е било използвано за лов на мечки в областта Акита, откъдето идва и самото име на породата, то се отличава с агресия и упоритост. По природата то е ловец. Ако бъде потискано, при разходка тази агресия избива към други животни, било котки или други кучета.

Поради предаността си, може успешно да се използва като куче-пазач. Добре се отнася и към децата в семейството и е в състояние да понася капризите на малките, но не се препоръчва да се ползва като бавачка, защото е непредсказуемо и в определен момент не се знае как може да реагира.

Обучение на Американска Акита

Тъй като това куче е много гордо, упорито и независимо, възможно е при обучение да откаже да изпълнява заповедите. То трябва да бъде обучено не от квалифициран треньор обаче, а от собственика си, за да го приема като авторитет. Личния контакт е основен критерий за успех в обучението.

Това куче не търпи никаква агресия към себе си. Само обучение в приятелска и спокойна среда може да донесе успех. Агресията води до загуба на авторитет и изключителни проблеми после.

Заради своя характер акитата винаги сама ще решава кога да яде, кога да спи и кога да се обучава.

Грижи за Американска Акита

Породата е съвсем непретенциозна към поддръжката. Нужно е обаче да бъде в къща, защото е голямо куче и има нужда от пространство. Къпане се препоръчва 2 или 3 пъти в годината. Дългият косъм изисква сресване по-често.

Храненето на американска акита е добре да се извършва с два вида кучешки храни - меки и твърди, за да се поддържа и здравината на зъбите, освен общото здраве на животното. Два пъти дневно, по едно и също време е препоръчителният режим. Прясното месо, рибата и различните зърнени храни са подходящото меню, но не и храната на хората. Плодовете са стимули и екстри, но не и основна храна за американска акита.

Болести при Американска Акита

Куче акита с котка

Тези силни кучета са и много здрави и устойчиви. Все пак в отделни случаи се наблюдават заболявания при Американска Акита. Например болести на кръвта, подуване на стомаха, макар и много рядко и са лечими. Породата е склонна и към болести, характерни изобщо за кучетата - тазобедрена дисплазия, катаракта, глаукома, атрофия на ретината.

Въпреки че породата е много сложна и има големи трудности при обучението, все пак остава една от най-балансираните и отдадени породи кучета. За собствениците е важно да отделят време и усилия, за да успеят в трудната и сложна задача да подчинят и уравновесят това трудно поддаващо се на обучение куче.

Интересни факти за Американска Акита

Пример за вярност на кучетата към стопаните им е кучето от порода акита Хачико, което чака до самата си смърт своя стопанин, починал от инфаркт.

Това куче е много капризно към храната си, ако тя не му харесва може да не се храни дни наред.

Трябва редовно да му се осигуряват физически занимания и натоварвания, защото акита може да стане агресивно животно, ако скучае.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати