miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»За обонянието и слуха на кучето

За обонянието и слуха на кучето

Обонянието при кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Животните разчитат основно на обонянието и слуха си, за да се справят с различни ситуации и предизвикателства в живота. Това е еднакво вярно и за кучетата.

Обонянието е едно от основните сетива при кучетата и за разлика от човека, които основно разчитат на зрението си, кучетата разчитат на носа си. Слухът при кучето е почти толкова важен за тях и се нарежда на второ място.

Обонянието на кучето

Обонянието на кучето е между десетки хиляди по-добро от човешкото. А това е много. Кучетата различават аромати дори и те да са отдалечени на много километри или да са само една хилядна от общия аромат в помещението. Не случайно се използват по летищата и от полицията, за да откриват различни забранени вещества включително и марихуана.

Според учени, човешкият мозък е десет пъти по-голям от този на кучето. От друга страна обаче, онази част от мозъка, която контролира обонянието е 40 милиона пъти по-голяма при кучетата. Това е много! Ето още цифри - ако ние имаме 5 милиона рецептора за възприемане и различаване на миризми, най-добрият приятел на човека има около 300 милиона в зависимост от породата.

Сигурно сте се чудели защо носовете на кучетата са винаги влажни? Това е така, защото тази влага им помага да улавят различни аромати. Според някои учени, носът при кучетата е толкова чувствителен, че те могат да бъдат обучени да откриват различни болести в човешкото тяло и дори нивата на кръвната захар.

Слуха на кучето

Слуха при кучето

Кучетата всъщност развиват слуха си след раждането. Те се раждат глухи и всъщност не чуват нищо до 21-ия си ден. Веднъж развито обаче, то е много по-силно от това на човек. Едно куче може да чува на четири пъти по-голямо разстояние от човек.

Друга особеност на слуха при кучетата е, че могат да чуват с по-висока честота, т.е. децибели, които са недоловими за човешкото ухо. Хората могат да чуват до 23, 000 херца, а най-добрият им приятел - до 45, 000 херца.

В допълнение, кучетата имат множество мускули в ушите, което им позволява да ги придвижват по посока на звука.

Въпреки че обонянието и слуха при кучето идват естествено, те могат да бъдат допълнително развити. Затова обаче се нуждаете от професионален треньор за кучета, защото в домашни условия това е почти невъзможно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати