За паризитите при кучето

болно куче с паразити

Всеки домашен любимец, без значение дали редовно го извеждате на разходка навън или честичко е в дома си (ако породата кучета е малка и се ползват кучешки памперси), може да се зарази с хелминти или така наречените глисти. Тези чревни паразити се намират практически навсякъде: в локвите, на тревата, в земята, в канавките, в рибните или пък месните продукти.

Много от стопаните на кучетата, без да знаят това, могат да са носители на паразити. Това означава, че връщайки се в дома, те не мият обувките си, а просто ги слагат в коридора. Питомците обичат да гризат често различни предмети, а в това число и обувките. По този начин кучетата могат да се заразят с глисти.

Като цяло наличието на паразити е много разпространен здравословен проблем при кучетата, а вие като отговорен стопанин, сте длъжни веднага да се справите с него, както и да вземате профилактични мерки, за да не се зарази вашето куче с паразити. Важно е да знаете, че те не само че изсмукват така да се каже всички полезни вещества от организма на животното, но и заедно с това могат да доведат до силна интоксикация, която не рядко може да завърши със смъртта на кучето.

Обезпаразитяването е най-ефективния начин за борба с глистите при кучетата, като така ще защитите не само питомеца си, но и самите вас. Така например никое животно няма да бъде допуснато до конкурс или пък няма да му бъде поставена ваксина, ако преди това не бъде обработено срещу паразити.

Видове глисти при кучетата

преглед на куче с глисти

Специалистите познават много различни видове глисти, които паразитират върху кучета. Едни от тях живеят и се размножават в храносмилателния тракт, провокирайки заболявания на вътрешните органи и предизвиквайки силно изтощение и диария при кучето.

Други видове пък предпочитат да паразитират в сърдечно-съдовата система и белите дробове, което води до нарушаването на функцията на сърцето, а също така може да се развие пневмония заедно с мъчителна кашлица. За съжаление обаче повечето глисти, които паразитират в организма на кучето представляват реална опасност не само за техния живот, но и на стопанина си.

Съществуват 3 групи глисти при кучетата:

- нематоди или кръгли хелминти;

- цестоди или лентови паразити;

- трематоди, известни като плоски червеи.

Паразитите засягат всички кучета, тоест без значение от възрастта и породата, те могат да се заразят с тях. Понякога е трудно да се разбере, че кучето ви има хелминти, тъй като в някои случаи могат да не се появят никакви симптоми доста дълго време. Именно затова е важно редовно да посещавате ветеринар, за да се обработва животното срещу паразити, но и да се провери дали вече няма глисти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати