Дихателни проблеми при кучето - какво трябва да знаем?

дихателни проблеми при кучето

Проблемите с дишането могат да се появят при всички породи кучета и независимо от техния размер. Те могат да бъдат изключително страшни за собствениците, които досега не са се сблъсквали с подобно нещо.

Важно е обаче да не се паникьосвате, а незабавно да заведете кучето на ветеринар. Някои проблеми са леки и отминават бързо, други се нуждаят от по-продължително лечение, а трети не са толкова лесни за диагностициране. Какъвто и да е случаят обаче, важно е да се направи консултация със специалист, ако кучето има дихателни проблеми.

Респираторната система на кучето се състои от нос, уста, гърло, трахея и бели дробове. Функционирането на цялата тази система е много подобна на човешката. Броят на вдишванията при здраво куче е между 20 и 34 на минута.

Забързано дишане често се появява в следствие на бягане, високи температури, уплаха или превъзбуда. В такива случаи няма място за тревога. Когато причината за учестеното дишане изчезне, кучето ще се успокои и броят на вдишванията и издишванията ще намалее до нормалните граници.

Някои от симптомите, които показват, че вашето куче може би има дихателен проблем, са следните:

- затруднено дишане;

- кашлица;

- задавяне след изкашляне;

- запушен нос на кучето;

- отказ да бяга или играе;

- хрипове;

- сини венци.

болно куче с дихателни проблеми

Тези симптоми могат да указват съществуването на един от следните проблеми:

Пневмония при кучето

Тя не се среща само при хората, но и кучетата са податливи на инфекцията. Тя може да се появи вследствие на различни бактерии и вируси, вдишана храна, течност или чужди тела, алергени и др. Лекува се с назначени от вашия ветеринар антибиотици.

Настинки при кучето

Подобно на хората, и кучетата се разболяват от грип или хващат настинки. Симптомите са същите като при хората и могат да доведат до множество усложнения. Така че болестта трябва да бъде хваната навреме, за да се помогне правилно на животното.

Кашлица при кучето

Това е инфекциозен трахеобронхит, който е силно заразен и се предава от куче на куче при близък контакт. Причинява се от бактерии или вируси и се среща най-често през лятото, особено в по-късния му период. Обикновено се прилага антибиотично лечение.

ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест се среща както при хората, така и при кучетата. Това е вид хронично състояние, при което съществува възпаление на белодробната и/или респираторна системи. Болестта, за съжаление, е необратима, но се развива доста бавно. Прилага се подходящо лечение, което да спомага за контролиране на болестта. Обикновено се прилага лечение с антибиотици, бронходилитатор (вид лекарство) или определена гръдна физиотерапия.

Рак при кучето

Туморно образувание в белите дробове също може да причини респираторни проблеми при кучето. Белодробните карциноми обаче се срещат по-често при по-възрастни кучета, след десетата им година и може да са причинени от наличието на тумори в други части на тялото. Обикновено са злокачествени. Този тип заболяване е труден за лечение. Операция е възможна само в някои от случаите.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати