miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Опасностите от прехранване на кучето

Опасностите от прехранване на кучето

Опасностите от прехранване на кучето
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Борбата с излишното тегло е актуална тема не само при хората, но и при животните. В днешно време все повече домашни любимци страдат от затлъстяване поради незнанието на стопаните си за това до какви здравословни проблеми може да доведе това.

Невнимателното отношение на стопанина към балансиран рацион може още повече да усложни проблема. Понякога дори може да ви се иска просто да порадвате кучето с някое лакомство от вашата маса, но това не е правилно. Вашият питомец трябва да има дневно разписание на храненията, за да е здрав и да се чувства добре.

Подобен стремеж към прехранване на кучета е напълно разбираем, а именно - стопаните често си мислят, че пухкавите животни са не просто сладки, но и се чувстват по-добре. Това обаче не е така, тоест трябва да спазвате някаква златна среда, тъй като затлъстяването при кучета води до много сериозни здравословни проблеми, започвайки от проблеми със сърдечно-съдовата система, свършвайки с болки в ставите и патологии на черния дроб. Това състояние се характеризира с излишък от телесни мазнини в тялото на животното и метаболитно разстройство, което, от своя страна, провокира развитието на редица патологии и заболявания.

Често излишното тегло при домашни любимци може да провокира различни разстройства в организма на кучето от метаболитен характер, а понякога дори може да е предпоставка за развитие на захарен диабет, който за кучето е не по-малко опасен всравнение с човека. При малките породи кучета следствие на прехранването и последващото затлъстяване може да се развият различни патологии на дихателните органи, и по-точно на трахеята.

Опасностите от прехранване на кучето

Това се дължи на факта, че мазнините се натрупват в тази област, което, от своя страна, пречи на нормалното дишане. Състоянието често завършва с развитието на сериозни заболявания.

При по-едрите питомци затлъстяването може да провокира появата на възпалителни процеси в ставите. Подобно здравословно състояние е много опасно за младите кучета.

Научете кучето си от малко на балансирано хранене, тъй като ако е голямо, тази задача ще е много по-сложна. Старайте са да не му давате храна преди сън, тъй като подобно на хората, така и за животните това е вредно. Давайте му оптимални порции, за да получи необходимите питателни вещества с всичките си хранения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати