Има ли кучето ми наднормено тегло?

Има ли кучето наднормено тегло

Когато става въпрос за хората, всички много добре знаем какво означава да си с наднормено тегло. А и отвсякъде ни заливат с предупреждения и съвети как да се поддържаме във форма - правилно хранене, упражнения, чай за отслабване, лекарства и т.н. Какво обаче означава наднормено тегло при кучетата? Как да забележим кога кучето ни е с наднормено тегло, а е не вече просто една сладка топка пух?

Подобно на положението при хората, и при кучетата теглото се натрупва с времето. Затова е хубава редовно да проверяваме любимеца си с няколко прости и проверени стъпки, които да ни укажат дали има място за тревога.

Кантар

Не е само за хората. Проверете теглото на кучето с кантара, който използвате и вие. Ако имате съмнения, че не сте претеглили кучето правилно, заведете го при ветеринаря. Той ще ви даде най-точните числа.

Ребра

Един много ефикасен начин да направите измерването у дома е да проверите ребрата на кучето. Ако ги напипвате без проблем и можете да ги "преброите", то тогава нямате проблем. Вашият любимец е в нормални граници. Ако обаче те са по-трудни за установяване и усещате сериозен пласт мазнина - време е за диета на кучето!

Бягане

Повечето кучета са много активни. Ако и вашето куче е било изключително енергично и е нямало търпение да излезе навън, да бяга из парка, да гони топката и да ви я носи докато не се уморите, но вече не е - замислете се. Сигурно е натрупал маса, която вие все още не сте забелязали. Направете проверка и вземете мерки.

Има ли кучето ми наднормено тегло?

Гръб

При куче с нормално телосложение гърбът трябва да е по-широк при гръдния кош и по-тесен при стомаха. Ако това не е така, кучето най-вероятно е с наднормено тегло и трябва да се вземат мерки.

Подкожни мазнини

Също като при хората, и при кучетата е появяват подкожни мазнини. Те се появяват най-често между краката и са лесно забележими докато ходят. Такива мазнини могат да се появят и по бедрата, така че редовно проверявайте и тази област от тялото на домашния ви любимец.

Поведението на кучето

Наблюдавайте внимателно за промени в поведението на кучето. Натрупването на маса обикновено води до намалена активност, проблеми с дишането дори и при леко натоварване, проблеми с ходенето и движението като цяло. Най-вероятно кучето има наднорменото тегло.

Всичките тези признаци трябва да ви укажат, че има нужда от промяна в режима на кучето. Преди да правите каквито и да било промени обаче, трябва да се консултирате с вашия ветеринар. А за да не се достигне до налагането на ограничения и повече физическа активност, най-добре е още от малко да създадете режим на животното - хранителен и такъв за физическа активност. Така ще подсигурите здравето на кучето.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати