miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на средноазиатска овчарка (алабай)

Характер и поведение на средноазиатска овчарка (алабай)

Характер и поведение на алабай
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Ако сте любители на животните и скоро обмисляте да си вземете домашен любимец, тогава със сигурност сте започнали да разглеждате това, какъв е характера на различните питомци. Средноазиатската овчарка, позната още и като алабай, се отличава с това, че е много решително, смело и спокойно животно, но понякога може да е агресивна, което обаче не се отнася за стопаните. Това означава, че тази порода е страхотна за куче пазач, тъй като те са много предани и няма да се замислят и за секунда дали да ви защитят в дадена ситуация.

Друга черта от характера на средноазиатската овчарка е това, че тези кучета сами вземат решенията си, което, от своя страна, означава, че може да се усложни дресирането на алабай.

Ще се наложи доста да ги занимавате с нещо, а не да се ограничавате на конкретни методи, тъй като в този случай те ще са безполезни. Що се отнася до самото им възпитание, то те се поддават много лесно, а именно защото са доста спокойни и уравновесени, тоест няма да се разсейват.

Интересен е и фактът, че подобно на котките, те са по-активни през нощните часове на деня. Възможно е тази им черта да се е унаследила още от техните предци. Именно затова, ако доверите охраната на дома ви на тези кучета, ще можете да сте спокойни. По поведение мъжките кучета алабай са по-флегматични, докато женските са доста по-активни и комуникативни.

Поведение на средноазиатската овчарка спрямо децата

Въпреки сериозния и суровия характер на средноазиатската овчарка, ако кучето е възпитано и обучено, тогава те с удоволствие ще си играят с децата и дори могат да играят ролята на дететгледачка, когато сте заето с вашите домашни задачи. Те с радост ще играят с по-малките членове на семейството и ще ги защитават.

Средноазиатска овчарка

Обаче помнете, че както при всяко куче, така и при тази порода, не бива да го оставяте само с децата. Все пак не трябва да се пренебрегва факта, че говорим за животно, което е доста голямо и тежко, като така може да причини вреда на детето по непредпазливост, особено ако говорим за бебе.

По характер средноазиатската овчарка е доста добронамерено и послушно куче, що се отнася до членовете на семейството. Не бива да пренебрегвате обаче възпитанието на животното, тъй като както при всяка порода, така и при тази е важно да обучите палето добре.

Ако и вие сте впечатлени от тази порода, вижте нашите обяви и цени за алабай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати