miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Алапаха Булдог - всичко за породата

Алапаха Булдог - всичко за породата

Алапаха Булдог

Една рядко срещана порода кучета е на американския чистокръвен Алапахски Булдог, което изглежда странно, защото булдогът не е непозната порода кучета. Те обаче са добре познати само в Южните щати, най-вече в Южна Джорджия.

Днес тези кучета се използват най-вече като пазачи или се отглеждат като семейни кучета.

Произход и разпространение на породата Американски булдог

Породата произхожда от Америка, по-точно от Южните щати през ХVІІІ век. За основа е използвано изчезнало вече куче, старият английски булдог, и някои местни породи. Чрез кръстосване е получен екземпляр, който е създаден с цел да гони и хваща буйни, диви и непокорни говеда.

Кучето е съществувало под различни имена във времето. Постепенно то се утвърдило във фермите, големите ранчо и плантациите като куче, изпълняващо много задачи. То е било куче-пазач, пастир и патрул. Трябвало е да бъде достатъчно здраво, за да хваща и води стадата, и достатъчно атлетично, за да догонва животните в откритите полудиви пространства.

Така че става въпрос за работно куче, развило се през генерации фермерски кучета с насока за пастир и пазач.

Не е добре позната породата на чистокръвните животни извън Южните щати.

Външен вид на Алапаха Булдог

Тази порода принадлежи към големите кучета от групата на Мастифа. Дължината на един възрастен екземпляр е до 61 сантиметра. Мъжките тежат до 47 килограма, женските до около 24 килограма.

Алапаха Булдог е функционален булдог с квадратна глава, широки гърди и издадена напред муцуна. Имат отпуснати черни устни и изпъкнали широки очи в различен цвят. Синият прозрачен цвят, който се наблюдава при очите, както и окраската тип мерл е предмет на спорове. Има консенсус за отговора само по една точка - в кръвта на Алапаха има примес от Катахула леопард дог и Босерон. Самите цветове, които може да присъстват в козината са син, червен или кафяв, може да има бели или шоколадови петна.

Ушите на кучето са с V - образна форма и виснали леко надолу. Дългата и заострена опашка е като при останалите булдози. Като тях Алапаха Булдог има силно и здраво тяло. Бедрата му са мускулести и по-тесни от гръдния кош. Имат равен гръб и здрави и силни крайници. Кожните гънки по муцуната са по-малко, отколкото на английския булдог.

Характер и поведение на Алапаха Булдог

Булдозите Алапаха са покорни и верни кучета, много лоялни към стопанина и затова стават отлични другари и помощници на човека. Има изявено чувство за собственост и е много бдително. Има висока защитна реакция към поверената му собственост, в ранна възраст установява правата над територията. То изисква внимание от човека. Не може да живее затворено или в развъдник. Желае да бъде част от семейството.

Интелигентни, атлетични и подозрителни към непознатите са Алапаха булзодите и много търпеливи и внимателни към децата. Могат да бъдат агресивни и да атакуват, ако се почувстват заплашени.

Тези кучета са работна порода, интелигентни са и податливи на обучение. Не са подходящи обаче са начинаещи стопани. Те се нуждаят от опитен човек, който разбира от обучение на куче и е строг и последователен, но знае точната мярка при отглеждане и развиване на характера на своя питомец.

Обучение на Алапаха Булдог

Бебета Алапаха Булдог

Алапаха Булдогът принадлежи към средно активните породи кучета. Той се нуждае от тренировки, разходки и тичане, за да изразходва енергията си. Добре е всекидневно за изминава по 1, 5-2 километра.

Тъй като е териториално куче, със силен ловен инстинкт трябва да се извежда на повод. Може да се пуска свободно само в ограден и обезопасен участък.

Кутретата на булдога Алапаха са палави и дъвчат всичко, което успеят да достигнат. Затова малкото кученце не бива да бъде оставяно само вкъщи без надзор, докато не проумее какво му е позволено. Малкото кученце е добре да се държи ангажирано с игри, разходки и обучение. В противен случай то само си намира занимания, които не се харесват на хората от семейството.

Тъй като са общителни и обичат да бъдат непрекъснато около хората от семейството, да бъдат оставяни сами в двора без внимание, е не само жестоко към природата им, но може да доведе до агресивно поведение от тяхна страна.

Независимо че Алапаха Булдог обича деца и може да е отгледан с малчуганите на семейството, като голямо куче не бива да бъде оставян без надзор с мъници. Към другите животни е дружелюбно настроен, ако ги познава от времето, когато е бил кутре.

Ранната социализация на кутретата е от голямо значение. Трябва да започне веднага след сдобиване с мъниче от породата. С течение на времето то ще започне да разпознава това, което е нормално, от това, което е заплаха.

Обучението и социализацията трябва да вървят ръка за ръка, защото малкото кутре по-лесно се удържа и управлява. Те са умни и бързо възприемат командите, но не бива да се забравя, че са доста своенравни.

Обучението на Алапаха Булдог може да започне на възраст от 8 седмици, защото вече са способни да възприемат. Ако се чака да станат на 6 месеца, за да се сложи началото на този процес, може да се създадат трудности за стопанина. Положителните методи на обучение са единственото, което дава успех.

Хранене и грижи за Алапаха Булдог

Храненето на Алапаха Булдог трябва да отговаря на стандартните изисквания за хранене на големите животни. Висококачествената и добре балансирана кучешка храна ще увеличи продължителността на живота на домашния питомец. Протеините, мазнините и въглехидратите трябва да бъдат в правилно съотношение, с превес на протеиновите храни. Месото е основна храна, на трябва да бъде добре обработено термично. Млечните продукти, яйцата също са част от разнообразното меню на животното, което се нуждае от много сила и енергия.

Храненето на Алапаха Булдог става обикновено веднъж на ден, но може да се раздели и на два приема. Необходимо е количеството да се съобрази с големината на кучето.

Този булдог има гладка козина, която не изисква особени грижи. Изчеткването веднъж в седмицата, за да се поддържа козината чиста, е достатъчно. Къпането не трябва да е самоцел, а само когато се налага, но ушите и очите трябва да се почистват регулярно.

Заболявания при Алапаха Булдог

Булдог
Снимка: pinterest

Това куче е силно и няма съществени здравословни проблеми. Все пак като всички останали от семейството на кучетата, е предразположен към някои кучешки болести. Трябва да се следи за тазобедрена дисплазия при кучето, глухота, проблеми с очите и кожни заболявания. Това са сред заболяванията при Алапаха Булдог. Редовния преглед при ветеринарен специалист включва посещение веднъж в месеца.

Продължителността на живота на тази порода е 12-15 години.

Някои факти за Алапаха Булдог

Във всяко кучило на тази порода се раждат от 4 до 8 малки.

Алапаха Булдогът е с по-остри реакции, по- последователен и верен на принципите си в сравнение с другите булдози.

Кучето е способно да тича през всякакъв терен.

Това куче е силно териториално, но качеството не бива да се бърка с агресивност. Агресията е качество, нестихващо към други животни и хора, независимо от ситуацията. Алапаха Булдог е просто доминантно куче. Ако друго куче се конфронтира с него ще защитава собствеността и своя стопанин, самото то не става инициатор на подобно поведение.

Алапаха Булдог се води рядка порода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати