Африканис - всичко за древната порода

Африканис - всичко за древната порода
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Днес наричаме кучетата най-добрия приятел на човека. Знаем, че те са сред първите опитомени животни, безкрайно предани на своя стопанин. Все пак е интересно да разберем откъде тръгва опитомяването на този представител на дивата природа и как се е получила тази неразрушима връзка с нас, хората. Отговорите на тези въпроси можем да получим само от първото опитомено куче. Това е древна порода кучета, наречена Африканис.

История на Африканис

Рядката порода Африканис - първото опитомено куче от човека. Африканис представляват полудива местна порода на Африка, която се е появила на територията на днешен Египет преди около 7 хиляди години. Първото достоверно сведение за тях датира от 570 година след Христа, а първият стандарт за породата е съставен през 1922 година.

Следвайки номадските и търговските кервани с камили, тези кучета постепенно се разпространяват из континента. Преди 2 хиляди години те достигат до съвременния си дом - Южна Африка.

И днес, както и преди хилядолетия, породата почти не е селектирана от хората. Селекцията се извършва от неумолимата природа, която използва метода на естествения подбор. Фактът, че породата се е запазила до днес е красноречиво доказателство за възможностите на африканския обитател. Днес в ЮАР има специално изготвени програми за защита на рядкото куче и запазване на популацията му в естествената му среда.

Стандарт за Африканис

Строго погледнато африканците не са порода, а по-скоро група. Нейните представители нямат обединяващи външни характеристики и могат да изглеждат доста различно. Кучетата, които обитават пустинни райони, са малки, по-сухи, докато тези от планинските места са по-големи и имат дълга и гъста козина. Регистрирани са общо 4 разновидности на африканците.

Все пак тази порода може да се определи като средно голяма, екземплярите са добре сложени, мускулести. Правят впечатление на бързо, издръжливо и упорито куче.

Исторически развили се в тежките условия за живот в Африка, тези кучета имат енергоспестяващ начин на живот, което се отразява и на вида им. Тялото им е по-дълго, отколкото високо, с различен цвят според мястото, където живее. Има един специален вид с твърда кучешка козина, но е много рядко срещан.

Характерна особеност на Африканис е гребенът на гърба им, наречен още ридж, откъдето идва и името риджбек на породата. Той е образуван от косми, които растат обратно на останалата козина. Тази странна отлика трябва да бъде ясно различима, симетрична и да стига до края на тазовите кости, тоест минава почти през целия гръб. Трябва да има две еднакви корони - завъртания на козината едно срещу друго. Заради наличието на такова било на гърба тези кучета се наричат още лъвски.

В древни времена кучетата Африканис са помагали на хората в суровите климатични условия на Африка. Те изпълняват много разнообразни функции - служат като ловци, овчари и пазачи и като неразделен приятел и спътник на човека.

Някога са ловували в малки групи от 2-3 кучета, проследявали са едри зверове, включително лъвове, и са пазели плячката, докато господарят се появи.

Породата е много интелигентна, уверена, но риджбекът е безразличен към външни хора. Той не проявява агресия, но не е и плах. Красотата и ценността му се дължи на функционалната му пригодност към тежките условия в полупустините и саваните на Африка.

Въпреки полудивия начин на живот, любовта към човека обединява всички представители на африканците. Кучето е изключително лоялно към своя стопанин. Това се забелязва ясно в процеса на обучение.

Африканис - всичко за древната порода

Лесно е да се обучава куче от порода Африканис, но хората трябва да се отнасят внимателно към него. Това куче не понася повишаването на гласа, то е чувствително и уязвимо животно. Обича децата и се разбира добре и с други породи.

Хранене на Африканис

Африканис е мускулесто, силно и активно животно и когато живее в дома като домашен любимец, хората трябва да се съобразяват с факта, че кучето се нуждае от храна с високо качество, независимо дали е суха храна за кучета, консерви за кучета или от натурални продукти. Витамините и минералите, необходими за здравето на кучето, трябва да се дават като добавка, ако Африканис се храни с натурална храна. Високото ниво на протеините е задължително условие за хранителната диета на кучето.

Пилешкото, свинското, заешкото, овнешкото и дивечовото месо са подходящи за него, защото в дивата природа то ловува основно дивеч. Месата обаче трябва да минат термична обработка. Могат да се добавят зеленчуци за кучета, плодове за кучета, сварени яйца и някои млечни продукти като изварата. Пикантните храни и специално обработените месни и рибни продукти не са подходяща храна за Африканис, както и млякото.

Обучение на Африканис

При обучението на Африканис най-важно е търпението на стопанина. Трябва да се знае, че това животно внимателно обмисля всяка команда и не допуска насилие. Кучето е много умно и ако отказва да изпълни някоя команда, то това е защото приоритетът му в момента е друг. То преценява ситуациите и след това изпълнява.

Болести при Африканис

Тъй като породата Африканис е преминала най-неумолимата селекция - тази на природата, то екземплярите, които са оцелели, са много силни, устойчиви и почти не боледуват. Все пак кучето от тази порода е податливо на някои здравословни проблеми. На първо място това е генетично заболяване, известно като дермоиден синус. Това е дупчица в кожата, която може да стигне до гръбнака. На мястото се образува киста, която е болезнена за животното. Премахването е само оперативно. Профилактиката е чрез приемане на фолиева киселина на бременната женска.

Другите заболявания при Африканис са костни - тазобедрена дисплазия и стомашни - превъртане на стомаха, което е сериозно и животозастрашаващо състояние при тази порода.

Отглеждане на Африканис

Грижите за Африканис зависят основно от вида на козината. Като цяло кучето не се нуждае от специални процедури. Тези с гъста и дълга козина трябва да се сресват редовно. Очите и ушите на кучето също трябва да се почистват редовно. Устната хигиена включва миене на зъбите на кучето, както и предоставяне на дъвка, която почиства плаката.

Тъй като породата от векове свободно се скита из територии, близки до човешките обиталища, техните предпочитания съчетават нуждата от свободен простор и обичта към човека. Затова ще се чувстват комфортно в извънградска къща. При отглеждане в апартамент Африканис трудно ще свикне и ще бъде необходимо стопанинът да му посвещава много време за разходки навън и излети сред природата.

Това куче е запазило само най-добрите качества на своите предци и е придобило нови положителни качества и умения през последните векове. Затова то е потенциалният отличен спътник в живота на човека, който обича кучета.

Любопитни факти за Африканис

Кучетата от тази порода са отлични ловци и преследвачи, защото могат както да бягат бързо, така и да поддържат постоянна скорост дълго време, тоест те са както спринтьори, така и бегачи на дълги разстояния, което е рядко умение.

Ако имате нужда от бавачка за малкото си дете, най-добре се доверете на Африканис. То ще пази детето безпогрешно.

Тази порода понася големи амплитудни разлики и може да изкара по няколко дни без вода.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати