miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на ротвайлер

Характер и поведение на ротвайлер

Ротвайлер
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Произходът на породата Ротвайлер е спорен. Някои специалисти твърдят, че кучетата съществуват още от времето на Римската империя, където са били ползвани за охранители и при войни. Други смятат, че произлизат от местността Ротвайл в Германия.

Те са ловки, силни и гъвкави. Козината им е гъста, поради което са били използвани и като впрегатни зимни кучета. Достигат височина до 69 см, а средното им тегло е около 40 кг.

Тъй като са силни и енергични, е най-добре да се отглеждат в двор, но може и в апартамент, стига редовно да им се осигурява голямо физическо натоварване. Продължителността на живота им е между 9 и 11 години.

Какво трябва да знаем за характера и поведение на ротвайлера?

Ротвайлерът е куче, което обича да работи. То е издържливо, енергично и изпълнено със сили. Предан защитник е и ще направи всичко, за да защити стопанина си. Много от ротвайлерите са склонни да установяват близки взаимоотношения само с един конкретен човек.

Те са уверени кучета, мощни, сериозни и мъжествени, поради което са неподходящи за физически слаби и неопитни стопани. Нуждаят от сериозна подготовка и дресировка. Те са отзивчиви и умни и с настойчив кучешки треньор, който използва позитивни методи, ще бъдат перфектно обучени за много кратко време. Ротвайлерите се нуждаят от твърда дисциплина и е необходимо да им се осигури регулярно физическо и психическо натоварване.

Ротвайлер е куче с характер

Тъй като те са големи кучета с огромно количество енергия и за тях е важно наличието на широко и безопасно пространство, където да могат да бягат и да играят. Ротвайлерите много добре се разбират с най-малките членове на семейството, особено когато се възпитават заедно, но е важно да се обясни на по-големите деца, че не бива нарочно да ги дразнят.

При общуването с чужди хора трябва да се вземат неободимите мерки за безопасност, тъй като ротвайлерът има силно развит охранителен инстинкт на куче пазач. Социализирането му в ранна възраст и подходящата подготовка и дресировка се явяват ключови фактори в обучението му.

Полезно е в ранната му възраст, то да се запознава с други животни, защото в противен случай, когато порасне, ще проявява агресия към тях. При правилния стопанин, който му обръща достатъчно внимание и е запознат с особеностите на породата, то се превръща послушно, предано и любящо куче.

Ротвайлерът сменя козината си два пъти в годината. Тя е гъста и се нуждае от сресване с четка поне два пъти в седмицата, за да се подобри растежа на новата козина и да се премахне старата. Тази процедура ви сближава с вашия любимец и е подходящ начин за изграждането на тесни взаимоотношения. Ротвайлерът се нуждае и от изрязване на ноктите на кучето, проверка на възглавничките на лапите, почистване на зъбите на кучето и очите, и къпане на кучето поне веднъж в месеца.

Ротвайлер

Някои ротвайлери хъркат по време на сън, дори се задавят и кашлят. Това не е болестно състояние и не е заплаха за тяхното здраве, но е добре да се има предвид, че кашлянето може да бъде признак за сърдечно или белодробно заболяване. В такива случаи трябва да се обърнете към ветеринар.

Ако желаете да си вземете ротвайлер, разгледайте нашите обяви за ротвайлер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest