miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Очни болести при кучетата

Очни болести при кучетата

Очни заболявания при кучетата

Има много очни болести при кучетата, за които собствениците дори не подозират. Бързото диагностиране и третиране е изключително важно за здравето на кучетата. Подготвили сме ви списък с чести кучешки очни заболявания:

Блефароспазъм при кучетата

Блефароспазмът представлява ускорено и несъзнателно свиване на клетъчната мускулна тъкан. Ако забележите кучето да намига често и бързо, това може да е един от симптомите на това очно заболяване при кучетата. Други симптоми включват: окото или зоната около него да набъбнат, домашния любимец да избягва да гледа светлина, секретиране от очите.

Сам по себе си блефароспазмът не е опасен, но все пак ако забележите някой от симптомите му, веднага трябва да реагирате, тъй като той самият може да бъде симптом на други по-сериозни възпалителни процеси, като например възпаление на тригеминалния нерв.

Черешово око при куче

Това кучешко очно заболяване се изразява в това, че очната ябълка наистина става червена като череша. При тази болест третият клепач се измества в ъгъла на окото. В повечето случаи се засяга само едно око.

Заболяването не е животозастрашаващо и често е наследствено. Все пак има своите недостатъци като разваляне на външния вид, кучетата с това заболяване не са най-добрата опция за развъждане и засяга активността на слъзните жлези, което провокира чести възпалителни процеси на роговицата на окото.

Лекуването на това кучешко заболяване най-често става чрез операция, която води до дисфункция на слъзната жлеза. След това стопанинът ще трябва да се грижи за очите на кучето през остатъка от живота му, като ги овлажнява с капки или физиологичен разтвор.

Кучешки конюнктивит

Болно куче

Възпалението на окото на конюнктивата е най-честото заболяване на очите и при хората, и при животните, и често е инфекциозно. Причините за заболяването могат да бъдат вируси, алергични реакции, удари в окото, дразнещи вещества, които са проникнали в областта на конюнктивалната кухина или дразнене в резултат на усукване на клепача. Признаците за конюнктивит включват почервеняване на роговицата, набъбване на клепача или сълзене на очите.

Лечението на заболяването зависи от причината за възпалението. Най-честата терапия включва антибактериални лекарства - капки, мехлеми и други форми на лекарства.

Ентропия при кучетата

Тези заболявания представляват усукване на клепачите при кучета. Наследствени са при стафордширски териер, немски дог, дакели, чау-чау, нюфаундленд и други.

Инверсията на клепачите води до по-сериозни последствия и оставя очната ябълка без защита срещу патогени. Заедно с тези промени във външния вид на очите се наблюдава освобождаване на течност, постоянно мигане и болка при натиск. Лечението най-често се извършва хирургично и може да се направи само при възрастни кучета, чиито растеж е спрял.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати