Лечение на рани при животни

Лечение на рани при животните
Прибираща се каишка за кучета 6в1-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Стопаните на животни често се обръщат за помощ към ветеринарните клиники следствие на това, че любимецът им е получил някакво нараняване в дома, на разходка или пък по време на общуването си с други животни. Възможностите на съвременната медицина позволяват успешно да се решат редица здравословни проблеми при кучета, котки и други домашни любимци. Главният фактор, който влияе на лечението на раните на животни, е своевременната намеса на медицинско лице.

Под рани при животните се разбира нарушение в целостта на кожата, което е в резултата на външно механично въздействие. Ако раната не е дълбока, тогава тя ще може бързо да заживее дори с най-лесната обработка на нараненото място. Има обаче и видове рани, които се лекуват с помощта на хирургична намеса и други процедури, които не могат да се извършат в дома.

Основни причина за рани при животните:

- Падания и натъртвания.

- Бой с други животни;

- Аварии;

- Следоперативни рани;

Куче с рана

Видове рани при животните

Във ветеринарната практика е най-удобна следната класификация на раните, а именно по типа на травмата, която ги е провокирала:

1. Разкъсвания и ухапвания - областта може да е с различна големина, както и да имат неравни ръбове. Заздравяват дълго, като могат да са придружени с гноен процес и некроза на тъканите.

2. Порязване - имат гладки ръбове и са с малка дълбочина. При правилна обработка заздравяват бързо;

3. Удар - рядко са придружени с кървене. Наличие на хематоми и други усложнения в зависимост от силата на удара;

Лечение на рани при животните

За почистване на полето се използва дестилирана вода или 3% разтвор на водороден пероксид. Ако раните при животните са отворени, тогава задължително се слага превръзка. В случай на силно кървене, може да се използва турникет, като целта е да се притискат кръвоносните съдове и така да се спре временно кървенето.

За да не чешат превръзката любимците, тя може да се навлажни с отвара от лайка или градински чай. Трябва да се сменя в началото всеки ден. Антибиотичното лечение на ранени животни е също важен етап от оздравителния процес, а именно за да не се получи инфекция.

В зависимост от сложността на раната при животните могат да се поставят шевове във ветеринарната клиника. Извършват се и всички дезинфекционни процедури, както и се предписва курса на лечението. Възможно е да се наложи любимецът ви да остане известно време в стационар, за да се наблюдава постоянно от медицинско лице.

Превръзка на куче

Важно е да се грижите добре за вашия питомец. Старайте се в дома ви да няма разхвърляне режещи предмети, които животното може да стигне и да се нарани. Ако пък извеждате домашния любимец навън, не му давайте да контактува с други животни, тъй като те могат да се сбият. Ако все пак четириногият ви приятел е получил нараняване, тогава веднага го заведете във ветеринарна клиника.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати