Кои домашни любимци страдат най-често от затлъстяване?

Затлъстяване при домашните любимци

Домашните любимци, също като хората, могат да имат проблеми с килограмите и да страдат от затлъстяване. Подобно на хората свръх теглото е състояние, което пречи не само на добрата визия, но крие много здравословни рискове.

Според специалистите породистите котки и кучета са най-предразположени към затлъстяване сред домашните любимци. Едно животно се смята за затлъстяло, ако надхвърли 15 до 20 процента над идеалното си тегло. Стопанинът сам може да определи това състояние. Ако е невъзможно да напипа ребрата му през кожата, козината и телесните тъкани, значи има голяма вероятност домашният любимец да страна от затлъстяване.

За повишаване на килограмите принос имат кастрирането на котката или кучето, породата, генетичната предразположеност, възрастта, начинът на живот и най-вече на хранене.

Известно е, че женските кучета и котки са по-предразположени към наднормено тегло, а кастрираните животни затлъстяват два пъти по-често от некастрираните.

Дебело куче

Рисковете за домашните любимци с състояние са сериозни и променят продължителността и качеството на живота им. Свръх теглото значително скъсява живота при кучетата и котките. Води до диабет, сърдечни и респираторни заболявания.

Прекомерната тлъстина сваля имунитета и това засилва опасността от инфекции. По-тежките животни значително по-често страдат от артрит, особено котките. Натрупването на камъни в пикочните пътища се среща много по-често.

Животните със свръх тегло са по-апатични, нямат мотивация за движение и игри, активността им значително намалява. Ето кои породи са най-предразположени към затлъстяване.

Затлъстяване при кучетата

При кучетата затлъстяване се наблюдава най-често при мопса, лабрадора, далматинеца и басет.

Затлъстяване при котките

Котка със затлъстяване

От затлъстяване при котките често страдат персийска котка, британска късокосместа котка, донски сфинкс и корниш рекс.

От останалите домашни любимци затлъстяване се наблюдава по-отчетливо също при морските свинчета, декоративните зайчета и гущерите.

При поява на това нежелателно и опасно за здравето състояние ветеринарите съветват да се приучат животните към здравословен режим на хранене и да не им се дават сладки храни, както и хляб или тестени изделия.

Честа причина за затлъстяване при кучетата и котките са вкусните хапки, които домашните любимци имат навик да просят от трапезата на хората. Добрата грижа включва твърдост от страна на стопанина пред умолителния поглед на домашния питомец.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати