miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Защо кучето рови в земята?

Защо кучето рови в земята?

Кучето рови
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Излизайки навън, вие не за дълго сте оставили кучето си само, но прибирайки се обратно, сте неприятно изненадани от факта, че целия двор е разкопан. Подобна ситуация не е никак рядко срещана, като причините за това са различни. Ако и вие сте стопанин на куче, тогава със сигурност ви е интересно, какво мотивира любимецът ви да прави това. Защо кучето ви рови в земята?

Копаене на земята е напълно естествен процес за кучетата. Именно така са правили техните предци и това донякъде е чисто природен инстинкт. Към причините можем да причислим дори баналната скука. Ако не играете с кучето ви и рядко му обръщате внимание, тогава за него това може да е просто занимание, с което да запълни времето си. Това е особено актуално за малките кученца, които имат много енергия и са доста активни.

Друг възможен фактор кучето да рови в земята е създаването на стратегически запаси, или казано с други думи, може да иска просто да скрие някой кокал. Ловният инстинкт не е за пренебрегване, тъй като именно това може да е водещият мотив за подобни постъпки.

Ако навън е много горещо, то в този случай любимецът ви може би иска просто да намери по-прохладно местенце, а както знаем, долният слой на почвата е по-прохладен. Важно е да се отбележи, че ако кучето просто рови в земята, тогава това е просто лош навик, който е свързан донякъде с липсата на възпитание на четириногия ви приятел.

В условията на съвременния живот обаче това увлечение на кучето може да е доста опасно, ако обича не само да копае, но и да яде пръстта. В праха, както и в горния слой, могат да се съдържат опасни за здравето на кучето ви бактерии, или пък яйца на паразити.

Кучетата ровят в земята

Освен това днес почвата се тори с различни химикали, които също не са никак безопасни за животното и могат да доведат до отравяне на кучето. Ако интоксикацията е силна, тогава това може да доведе до загуба на обонянието, влошено храносмилане и летаргия при кучетата.

Невинаги е лесно да се справите с този навик, но все пак трябва да осъзнавате, че това е куче и неговите начини да запълва ежедневието си са различни от нашите. Отделяйте повече внимание и играйте често с него, като така ще му помогнете са се пребори с желанието си да разруши всичко. Купете му и кучешки играчки, с които да се забавлява, ако му е скучно на любимеца ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати