Защо кучето рови в земята?

Кучето рови
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Излизайки навън, вие не за дълго сте оставили кучето си само, но прибирайки се обратно, сте неприятно изненадани от факта, че целия двор е разкопан. Подобна ситуация не е никак рядко срещана, като причините за това са различни. Ако и вие сте стопанин на куче, тогава със сигурност ви е интересно, какво мотивира любимецът ви да прави това. Защо кучето ви рови в земята?

Копаене на земята е напълно естествен процес за кучетата. Именно така са правили техните предци и това донякъде е чисто природен инстинкт. Към причините можем да причислим дори баналната скука. Ако не играете с кучето ви и рядко му обръщате внимание, тогава за него това може да е просто занимание, с което да запълни времето си. Това е особено актуално за малките кученца, които имат много енергия и са доста активни.

Друг възможен фактор кучето да рови в земята е създаването на стратегически запаси, или казано с други думи, може да иска просто да скрие някой кокал. Ловният инстинкт не е за пренебрегване, тъй като именно това може да е водещият мотив за подобни постъпки.

Ако навън е много горещо, то в този случай любимецът ви може би иска просто да намери по-прохладно местенце, а както знаем, долният слой на почвата е по-прохладен. Важно е да се отбележи, че ако кучето просто рови в земята, тогава това е просто лош навик, който е свързан донякъде с липсата на възпитание на четириногия ви приятел.

В условията на съвременния живот обаче това увлечение на кучето може да е доста опасно, ако обича не само да копае, но и да яде пръстта. В праха, както и в горния слой, могат да се съдържат опасни за здравето на кучето ви бактерии, или пък яйца на паразити.

Кучетата ровят в земята

Освен това днес почвата се тори с различни химикали, които също не са никак безопасни за животното и могат да доведат до отравяне на кучето. Ако интоксикацията е силна, тогава това може да доведе до загуба на обонянието, влошено храносмилане и летаргия при кучетата.

Невинаги е лесно да се справите с този навик, но все пак трябва да осъзнавате, че това е куче и неговите начини да запълва ежедневието си са различни от нашите. Отделяйте повече внимание и играйте често с него, като така ще му помогнете са се пребори с желанието си да разруши всичко. Купете му и кучешки играчки, с които да се забавлява, ако му е скучно на любимеца ви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати