Хъски - характер и поведение

Сибирското къски има приятелски характер

Хъски се използва и до днес като впрегатно работно куче, тъй като е силно, издържливо и е подходящо за тежки зимни условия. Животните от тази порода имат дебела кучешка козина и могат да се придвижват с лекота върху лед, поради наличието на козина между пръстите.

Чукчите в Сибир са ги използвали за пазачи и за намиране на следите от северните елени. Освен за теглене на шейни, състезания и охрана, тези кучета могат да бъдат идеални домашни любимци.

Високи са между 50 и 60 см, а теглото им е между 15 и 28 килограма. Продължителността на живота им е между 12 и 15 години и е желателно да разполагат с голямо жизнено пространство. Апартаментът не е подходящ за тези животни.

Какво трябва да знаем за характер и поведение на хъски?

Сибирското хъски е бързо и спортно куче с много компактно телослужение и лека походка. То е дружелюбно и нежно към своето семейство, но създава тесни и дълбоки отношения само с един член на семейството.

Хъски е внимателно и предпазливо животно, но не е много подозрително към непознати и също не е агресивно към други кучета. Неподходящо е за охрана поради факта, че в характера на хъски отсъства инстинкт за собственичество и лесно се спогажда с други кучета. Това е порода на независимите мислители и свободния дух. По характер хъски повече прилича на котка, отколкото на вълк.

Понякога хъскито може да бъде инатесто куче, но при добро дресиране ще се превърне в прекрасен компаньон и близък приятел на децата. То е тихо животно. Доста рядко може да се чуе неговия лай, но някои представители на породата са доста разговорливи.

Сибирско хъски

Издават особени меки звуци, когато искат да кажат, че са щастливи. Те са много благодарни същества. Винаги оценяват грижите на своя стопанин и отделеното от него време. Това е част от характера и поведението на хъскито.

Все пак се налага да полагате известни грижи за хъски. То е чистоплътно, обикновено няма миризма и кучешки паразити и се почиства, също като котка. Ако се случи да се изцапа цялото, то само премахва замърсяванията, затова трябва да къпете кучето от тази порода много рядко. Болшинството от стопаните къпят любимците си веднъж в годината, че и по-рядко.

Два пъти годишно кучето сменя козината си. През това време протича интензивен период на падане на косми, който може да продължи около 4 седмици. За щастие това се случва само два пъти в годината. Струва си да се отбележи, че периодите на смяна на козината зависят от климата.

Някои от стопаните, които живеят в страни, където няма резки смени на сезоните казват, че техните кучета сменят козината си целогодишно. Хъскито е създадено за сибирски студ и отглеждането му в много топъл климат е изключително неподходящо.

През времето, в което не сменя козината си, кучето се нуждае от минимални грижи за външния вид. Не е нужно да го подстригвате. Достатъчно е периодично да го сресвате и да премахвате мъртвата козина. Трябва редовно да проверявате лапите и да режете ноктите му.

Мини хъски

Хъскито се нуждае от огромно количество натоварване, защото е работно куче. То е великолепна компания за пешеходен туризъм и планински преходи. Ако му направите раница, с голямо удоволствие ще носи храната и водата си.

Сибирското хъски се чувства най-добре и комфортно в прохладен и студен климат. В топло и горещо време животното не трябва да се оставя на улицата, а разходките трябва да се съкратят до необходимия минимум.

Тези кучета имат изследователски дух и обичат пътешествията. Имайте това предвид и често му подсигурявайте подобни занимания, иначе лесно може да изгубите нагона му към такъв тип преживявания.

А ако желаете да си вземете хъски, разгледайте тези обяви за хъски.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати