miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»За ревността при кучетата

За ревността при кучетата

Ревниво куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
Виж ››

Не отдавна американски учени доказали, че кучетата ревнуват. Преди всичко домашните любимци ревнуват своите стопани от други представители на животинския свят, но не е изключено да проявяват и ревност към хората.

Какво да се направи, ако кучето ревнува стопанина си? Съществуват множество ситуации, при които кучето изпитва ревност. Това се случва поради неустойчивото му положение в семейната йерархия. Иначе казано, питомецът смята, че след стопанинът му върви той, а не други животни или членове на домакинството. Затова всеки път, когато към стопанина се приближи някой с по–нисък ранг, кучето се опитва да докаже, че мястото до стопанина му е именно негово.

Как да се преборим с ревността при кучетата? Методите зависят от това кой именно я предизвиква.

Кучето може да ревнува от друго куче

Ако в къщата се появи второ куче – пале, можете да бъдете уверени – като за начало няма да имате покой. Имайте предвид, че мъжките кучета се разбират по–лесно от женските кучета. Счита се, че кучетата от женски пол, до края на живота си не могат да се помирят с лидерската роля на своята съперница, въпреки това ситуациите на действително обострен конфликт са много редки. Ако старо куче започва да ревнува от малко пале, то в такъв случай ви предстои да влезете в ролята на съдия и да демонстрирате йерархично поведение в семейството. Не е важно кой е нарушил закона – по-младото или по-старото куче.

Има ревност при кучетата

- Следете за това как кучетата се хранят. Ако палето се опита да открадне от по–голямото, го спрете и обратното. Трябва да им стане ясно, че за всяко куче има кучешка храна. Не се намесвайте в кучешки конфликти. Ако все пак сте решили да се намесите в кучешка кавга, то трябва и двете да бъдат наказани. Никога не трябва да заставате на нечия страна;

- Показвайте внимание към кучето си. Кучето-лидер, ако е куче-пазач, необходимо е задължително да му се показва уважение. То може да бъде под формата на неголямо поощрение, например давайте му да яде първо. Когато излизате на разходка, слагайте първо нашийника на лидера, а при изпълнение на команда от двете кучета, наградата получава най–напред лидерът.

На мястото на всеки новобранец може да бъде не само куче, а котка, птица и всяко друго домашно животно. Въпреки че вие определяте лидера, е важно да му се демонстрира, че ги обичате всички еднакво и не пренебрегвате никого.

Кучето ревнува от партньора ви

Още една много разпространена ситуация – ревност по отношение на мъжа или жената на стопанина в зависимост от това, кого кучето е признало за лидер. Още при първите опити за агресивно поведение е необходимо да се вземат мерки, в противен случай, когато порасне кучето, то ще предизвика немалко неприятности със своята ревност.

Кучето ревнува от партньора

- Не взимайте цялата отговорност за кучето върху себе си. Лидерът в семейството като правило храни кучето, разхожда се с него, сресва го и го гали, но е важно за кучето да получава внимание от всички членове на семейството;

- Сближаването трябва да става постепенно. Ако възрастно животно демонстрира ревност, важно е този, към когото кучето проявява това чувство, също да започне да се грижи за животното. Сближаването помежду им, трябва да се осъществява по време на разходки и игри;

- Не се подигравайте. Не трябва да ласкаете и да насърчавате питомеца, когато той ръмжи или лае друг член на семейството. По този начин вие поощрявате поведението на кучето и го насърчавате и в бъдеще да прави така.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати