miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Правила за хранене на малко куче

Правила за хранене на малко куче

Правила за хранене на малко куче
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Когато се готвите да станете родители, сигурно направо нямате търпение да проследите развитието на бъдещото си дете - да видите с очите си как започва да се преобръща в креватчето си, да хваща някоя играчка, да пълзи и да проходи. Искате да сте част от всичко това.

Подобно е и желанието ни, когато искаме да се сдобием с куче. Взимаме си го от малко, за да можем да сме наблюдатели на неговото кучешко порастване. И в това няма абсолютно нищо странно, стига да сте подготвени с някои неща, които мнозина от нас подценяват - трябва да разполагате с достатъчно време, което да отделяте на вашето малко куче. Не само да сте готови да чистите след него, но и да знаете основните правила, които трябва да се спазват при храненето му. Защото до голяма степен от правилното хранене на малкото куче зависи бъдещото му дълголетие.

В следните няколко реда ще ви дадем само общи напътствия как да храните малко куче, защото количеството на храната му зависи много от възрастта му, конкретната порода (по-активните и енергични кученца изразходват повече калории например и имат нужда от повече храна, докато количеството храна на по-лежерните породи кучета трябва да е по-ограничено), големината му, здравословното му състояние и т.н.

Много добре знаем, че майчината кърма е най-добрата храна за бебетата ни и това важи по същия начин и за кутретата, които не ви препоръчваме да отбивате, ако майка им има достатъчно кучешка кърма. Тя ще ги кърми до около 6-8 седмица, но вие можете да започнете да ги захранвате постепенно около 3-4 седмица. Това отново зависи от породата, здравословното състояние на кутретата и на майка им и т.н.

Захранването обикновено се започва само с 1 с.л. гранули, предназначени за кученца - бебета, която сте разтворили в малко вода и сте размачкали с вилица или лъжица, така че да се образува каша. Имайте предвид, че захранването задължително става постепенно, защото кутретата имат все още неразвити стомахчета.

Правила за хранене на малко куче

Нататък схемата на хранене на кученцата е горе-долу следната:

- кутрета на възраст от 2 до 3 месеца се хранят по 4 пъти на ден;

- кученца на възраст от 4 до 6 месеца се хранят по 2-3 пъти на ден;

- кучета над 6 месечна възраст се хранят по 2 пъти на ден.

Отново повтаряме, че всички това е много относително и е задължително относно храненето на новия член в семейството ви да се консултирате с ветеринар. Както казахме - от правилното хранене на кутрето зависи бъдещото му дълголетие и здравето на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати